Британското алтърнатив-поп дуо Goldfrapp се завръщат с новия си албум Tales of Us, с който се очаква те правят завой от познатото електронно звучене към по-акустични и интимни песни.

Пред сп. „Билборд“ вокалистката Алисън Голдфрап разказва, че предстоящият на 9 септември албум е реакция срещу позитивния и повлиян от 80-те Head First (2010), донесъл им смесени оценки, но и номинация за „Грами“ за най-добър електронен албум.

Преди и по време на записите тя е преоткрила любовта си към романите на Патриша Хайсмит и филмите на Дейвид Линч, Ингмар Бергман и Микеланджело Антониони. „Върнах се към нещата, които винаги съм чувствала като близки и които са ме вдъхновявали – любовта към природата, киното, приказните мрачни истории“, разказва 47-годишната Алисън, чийто външен вид няма много общо с възрастта й. За по-освободената творческа атмосфера е допринесъл и фактът, че издаващият ги лейбъл Mute, през годините „дом“ на Depeche Mode, Ник Кейв и Моби, е отново независима компания. „Исках да напиша албум, в който текстовете не са задължително свързани с мен, но чрез тях също толкова достоверно да се потопя в случващото се с героите.“

Дуото подсилва очакването към Tales of Us и с мобилното приложение GoldfrApp, което позволява на всеки да комбинира две снимки в една по примера на фотосесиите към албум, а най-добрите колажи ще бъдат лично подбрани от Алисън Голдфрап за галерията на официалния им сайт. С появата си проектът попадна в рубриката „най-добри приложения“ в сайта appadvice.com

Интересен факт е, че почти всички песни от Tales of Us носят лични женски и мъжки имена, решение, което засега Алисън и Уил не са обяснили. Междувременно черно-белият клип към първия сингъл Drew е вече онлайн и напомня за звученето на необичайно баладичния им албум от 2008 г. Seventh Tree, достигнал до златен статус във Великобритания.

Режисьор на видеото е предимно работилата като монтажистка Лиза Гънинг, приятелката на Алисън Голдфрап от 2010 г. Тогава вокалистката обяви, че не се описва като лесбийка и няма намерение да дефинира сексуалността си, също както не би искала да поставя етикет на музиката си.