* Тази статия е за следващия сезон, така че, очевидно, ще издава сюжета и случките.

5. Процесът срещу Тирион Ланистър
Tyrion Lannister

Това е нещо, което аз лично нямам търпение да видя.  След премеждията на Лилавата сватба (продължавайте да четете, ще разберете) Тирион Ланистър е изправен на съд пред двора на Вестерос. Това е едно от най-показните неща като цяло, които мога да се срещнат в книгите, като почти всеки лорд и лейди отпътуват за да обвинят Тирион в престъпления, които той не е извършил. Собственият му баща Тивин, който не винаги е най-добрия татко, води обвинението. Виждайки ясно, че ще се провали при всички положения в съд на хора, които винаги са го мразели заради престъплението, че е джудже, Тирион изисква процес чрез двубой.

И за изненада на всички, човекът, който застава зад него е Оберин Мартел, един от тримата съдии и негов обвинител. С прякора си Червената усойница, Мартел е известен като женкар, пияница, страстен и порочен човек. Той е на страната на Тирион, защото защитникът на Ланистър, Грегър Клегейн, е един от хората, изнасилили и убили сестра му преди години и иска отмъщение.  Битката е подобна на тази между Брон и Сър Вардис от първи сезон, усилена до Н-та степен. Изпълнена е с проклятия, страсти, кръв и отрова. Все пак Мартел не е наречен Червената усойница напразно.

Виждайки, че този процес не е особено благоприятен за Тирион (Оберин губи битката, но едва след като отнася Грегър със себе си), това е истинският момент, в който ще видим Тирион да реагира на факта, че никога няма да бъде приет сред тези хора, въпреки  това, че практически той им е спасил живота. Дори Шае, която е обявила, че го обича, го предава. Не съм сигурен дали ще запазят тази последна част, но и с останалото това ще е доста епичен епизод от „Игра на тронове“.

4. Бягството на Санса Старк

Санса Старк

Независимо дали харесвате или не Санса, мисля, че всички можем да се съгласим, че оставането й в гнездото на змиите, каквото е Кралски Чертог не е добро нито за нея, нито за нас. И в четвърти сезон най-сетне ще видим, че тя е истинска Старк.

След Лилавата сватба (ще разберете след малко), лорд Бейлиш я взима със себе си в неговото пътуване до Долината за женитбата с Лиза Арин, сестрата на Кейтлин.  Плановете за това са от доста време и в третия сезон вече сме наясно, че ще се случи, но четвърти сезон наистина ще го видим да се случва. Отивайки в Долината и след като е принудена да приеме незаконната дъщеря на Бейлиш, Санса най-сетне започва да израства над приказните си представи.

3. Лейди Каменно сърце и Братството без знамена
Кейтлин Старк

Това сигурно няма да го видим преди края на сезон 4, но това не означава, че няма да е яко. Готов съм да се обзаложа, че това разкритие най-вероятно ще е последната сцена на сезон 4. Готови ли сте?

Лейди Кейтлин Старк не умира на Червената сватба.

Е, умира. Но не точно. И сега, преди да се зарадвате (или натъжите ако не я харесвате), трябва да разберете как се завръща. Спомняте ли си всички онези неща от този сезон с Господаря на Светлината и как лорд Берик може да връща мъртвите благодарение на него? Е, след Червената сватба, сър Берик дава собствения си живот за да върне Кейтлин. С изключение на това, че това не е Кейтлин. Това е нейното осакатено тяло, с нейното прерязано гърло, заради което не може да говори, нейната млечно бяла кожа от изхвърлянето й в реката, косата й е окапала, с изключение на няколко кичура, ядосана, студена и жестока. Заедно с Братството без знамена тя тръгва на лов за вещици избивайки всички от рода Фрей, които успява да намери, като отмъщение за Червената сватба. И един по един Фрей започват да умират като мухи.

2. Битката за Вала и Джон Сняг – лорд командир

Джон Сняг

Това е нещо, за което знам, че доста хора ще се развълнуват. Едно от най-честите оплаквания от „Игра на тронове“ е честата липса на действия. Има много разговори и не много битки. Това е главно заради бюджета, понеже баталните сцени са доста скъпи. Битката при Черна вода от сезон 2 е епична, но също така и силно орязана откъм свирепост, спрямо книгите. По финансови причини, от HBO са предпочели да покажат резултата от битките без самите битки. Но ако Дейвид Беньоф и останалите продуценти знаят какво правят, те определено ще покажат тази.

Битката за Вала, между диваците и мъжете от Нощен страж, обещава невиждан спектакъл. След като Джон Сняг се завръща в стражата след бягство от диваците, той ги предупреждава за това, което предстои и те се подготвят за битка. А битката е епична, но са на път да загубят ако не е намесата на Станис Баратеон и Мелисандра. Обединени с техните сили, те защитават Вала и натискат обратно диваците веднъж завинаги. Нямам търпение за това. Това ще е Битката за Черна вода, част 2.

И това не свършва тук. След битката, след малка намеса на Сам, но също и с много любов от своите братя, Джон Сняг е провъзгласен за лорд командир на Нощен страж.

1. Смърта на Джофри (Лилавата сватба)
Джофри Баратеон

Това, може би е частта, за която всички се вълнуват и не мога да ги обвиня. Джофри Баратеон, първи с това име, крал на идиотите и грубияните, умира.

Той изчезва от живота по начина, по който се е появил, бидейки помпозен кретен. Той е на сватбата си. Напива се, опитва се да накара Тирион да язди прасе, прави го свой виночерпец, излива вино върху него и го сполетява напълно безславна смърт, като се задавя с пай. Или поне така изглежда. Всъщност той е отровен от Тирел, но никой не вдига пръст към тях. Вместо това Тирион отнася обвиненията и неговата Санса използва суматохата за да избяга. След като всичко е казано и извършено, единственствената, скърбяща за Джофри, е Церсей.

Задоволяващият край, този, който народът на Вестерос и публиката толкова очакват е най-сетне тук. Само трябва да изчакаме още 4 месеца.

текст: http://whatculture.com/