Под мотото PLAY 4 CHАNGE (Играй за промяната) се провежда национална информационна кампания за превенция на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, със съдействието на Община Бургас и Местната комисия за борба с трафик на хора.

PLAY 4 CHАNGE – Бургас включва рок концерт на група D2 пред Пантеона в Морската градина, който ще се проведе на 19 юли /петък/ от 20.00 часа. В него ще се включат още групите Stiff bones, „Картофите умират редовно“ и др.

PLAY 4 CHАNGEПреди музикалните изпълнения, пред Пантеона ще се проведат много други различни инициативи –  хип-хоп танци с „I dance“, йо-йо демонстрации, зумба със Zumba Shteri Burgas, демонстрации на Ролер клуб – Бургас и др.

Кампанията цели да ангажира младите хора с различни творчески инициативи, като по този начин ги информира за проблема и рисковете от попадане в трафик на хора. Планирани са мащабни събития на открито в София, Бургас (19-20 юли) и Варна, на които са поканени всички млади хора, родители и всеки, който се чувства социално ангажиран и иска да промени черната статистика.

България е основно страна на произход, транзит и в някои случаи – крайна дестинация на жертви на трафик на хора. През 2012 г. идентифицираните жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са 574. Броят им през 2011 г. е 404, а през 2010 г. – 375.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Трафикът на хора е и едно добре организирано и изключително доходоносно криминално деяние, което носи огромен приход на извършителите.

Заедно можем да променим статистиката – информирайте се!

За допълнителна информация:

Росица Янева – секретар на МКБТХ Бургас

e-mail: burgas@antitraffic.government.bg