Asia ще са хедлайнерите на Sound of the Ages 2013, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев преди броени минути на специална пресконференция. Третото издание на музикалния фестивал ще се проведе на 21 септември на Античния театър. Билетите ще струват 30, 35 и 40 лева, а в цената им е включена застраховка.

Елитната британска супергрупа Asia е формирана през 1981 г., от бивши членове на прогресив рок банди като Йес, King Crimson, и Emerson, Lake & Palmer, Uriah Heep, U.K., Roxy Music, Wishbone Ash и The Buggles.

Финландската звезда Таря Турунен взе участие на първото издание на Sound of the Ages през 2011 година. В шоуто й “Beauty and The Beast“ свири и барабанистът Майк Терана. Последваха “Fish” и “Anathema” през 2012-та заедно с оркестъра и хора на Пловдивската филхармония. Бандата от Ливърпул даже засне концерта си под тепетата на DVD.

Шоуто на Asia също ще бъде филмирано, разказа организаторът на Sound of the Ages Васил Върбанов. А само името на художника на Asia е гаранция за невижданите светлини и звук, на които пловдивчани ще станат свидетели. Става дума за Роджър Дийн, който се прочу с това, че заведе иск срещу Джеймс Камесън. Дийн твърди, че режисьорът едно към едно е изкопирал негови идеи за целия свят накинохита „Аватар“.

Тази година фестивалът Sound of the Ages ще бъде само една вечер, а причините са две. На първо място можело да се окаже, че двете вечери са конкурентни една на друга, а впоследствие става ясно, че няма да има технологично време за демонтаж на декорите на британците. Върбанов посочи, че 2013 година всички утвърдени фестивали в Бълагрия също орязали програмата си с по един ден. Отново заради оборудването на Asia пропаднала и възможността да има подгряваща група, която задължително щяла да бъде избрана измежду пловдивските банди.

Върбанов призна още, че за фестивала са преговаряли с 3 големи именаза участници, но по една или друга причина са се разминали с тях на метри от финалния подпис. „През юни щяхме да ви изумим, бяхме насрочили и пресконефренция да обявим името, но се оказа, че пропада, заради здравословен проблем на роднина на единия от артистите“, допълни той. Хубавата новина е, че за 2014 година вече имат заявки от 4 групи.