“Игра на тронове” (Game of Thrones) е един от най-популярните, най-скъпите и най-успешните сериали в света за последните 3 години. С десетки милиони фенове по света, както на сериала, така и на книгите върху които е базиран, трудно е да си представим, че има нещо, което да е останало скрито. Има голям шанс обаче да не сте знаели тези седем неща за “Игра на тронове”.

1. Трябвало е да бъде филм

Сериалът е базиран на поредица от книги, наречена „Песен за огън и лед“. След излизането на първата книга, озаглавена „Игра на тронове“, продуценти са се свързали с автора Джордж Мартин и поискали да превърнат поредицата в кино сага. Мартин отказал, защото трябвало да изрежат много голямо количество материал, за да вместят историята във филм. Вместо това избрал да стане на сериал.

7 факта, които не подозирахме за "Игра на тронове"

2. Питър Динклидж е идеалният избор

Когато продуцентът Дейвид Беньоф (David Benioff) прочел „Песен за огън и лед“, той си представял Питър Динклидж (Peter Dinklage) в ролята на Тирион Ланистър и след като станал продуцент на сериала, веднага му се обадил. За ролята не е имало прослушване и Динклидж е бил първият и единствен вариант – това очевидно е бил много добър избор.

 Питър Динклидж

3. Актьорите не четат книгите

За да останат верни на персонажите си в момента на снимките, повечето актьори в сериала не четат книгите. Причината е, че знаейки какво ще се случи с героите им, това може да попречи на актьорската им игра.

3

4. Питър Динклидж и Лина Хийди са най-добри приятели

Питър Динклидж и Лина Хийди (Lena Headey), която играе Церсей Ланистър, в истинския живот са най-добри приятели. Когато HBO дали на Динклидж ролята му, той препоръчал Хийди на режисьора и продуцентите. Тя се явила на прослушване и била избрана.

Питър Динклидж и Лина Хийди

5. Дотраките си имат речник

Продуцентите на сериала осъзнали, че ще им се наложи да наемат лингвист, който да създаде езика на дотраките. Те избрали Дейвид Питърсън, който измислил над 3000 думи на дотрашки, всичките от които се използват в сериала.

Дотраките

6. Направата на Железния трон е отнела цяла вечност

В сериала казват, че Железния трон е направен от драконов огън и хиляда меча. В истинския живот обаче е дело на Гавин Джоунс. Забележителният трон отнел на Джоунс два месеца работа и е направен от дърво и ковани мечове. Висок е цели 2.5м.

Железния трон

7. Продуцентите знаят какво предстои

Джордж Мартин ще навърши 65 години през септември и с основание има известни притеснения, че с темпото, с което пише книгите си, може и да не успее да довърши последните истории. Той обаче е разказал на продуцентите своята визия за това какво се случва с героите му накрая, за да могат да довършат сериала, в случай, че нещо се случи с него.

Джордж Мартин