„Щом изляза на улицата, някой винаги се приближава и ми казва: “Вие не бяхте ли басистът на “Нирвана”?” – разказва Крис Новоселич. – И започва да обяснява как музиката ни е променила живота му, как родителите му са се развели или са били в комуна, а нашата музика му е помогнала да премине през тези тежки периоди. Или дори как това лято е бил на концерт, където наше парче е било саундтрак и затова е изкарал един от най-хубавите моменти в живота си. Музиката се свързва с хората по изключително личен начин и те успяват винаги да намерят утеха в нея. Не знам как бих могъл да обясня всичко това”, посочва Крис.

Ако Новоселич и бившият му колега от “Нирвана” Дейв Грол, днешен лидер на рок гигантите Foo Fighters, все още изпитват затруднения да определят точно невероятното въздействие на бандата си, то светът никога няма да се измори от тях. Двамата живи членове на “Нирвана” са се събрали по случай 20-ата годишнина на третия и последен студиен албум на легендарната група In Utero (“В утробата” – б.р.). Юбилеят беше на 23 септември.

“Нирвана” никога не са се стремили към това да променят света. През 1991 г. те са били обещаваща пънк-рок група от щата Вашингтон. За късмет първият им албум достига шестцифрено число на продажби. След това MTV започва да разпространява убийствения им сингъл Smells like teen spirit, албумът Nevermind избутва Dangerous на Майкъл Джексън от върха на класациите, а Кърт Кобейн става момчето чудо и лицето на нов стил музика – гръндж.

“Първото нещо, когато Nevermind проби, беше да отменим всичко – интервюта, изпълнения, дати, и да започнем да се крием – спомня си Дейв Грол. – U2 и “Гънс енд роузис” искаха да ходим на турне с тях. Много продуценти искаха да водим шоутата им. А какво решихме ние? Нека да си идем в къщи и да забравим за случилото се. Играта свърши.” След реакцията си групата поема немалко критики и много от светилата в музиката мислят, че “Нирвана” няма самочувствието да покори голямата сцена.

Музикалният отговор на “Нирвана” e In Utero.

Нирвана

Напук на тогавашния им лейбъл Гефен изпълнителите се свързват с талантливия продуцент Стив Албини. Прослушвайки албуми и дълбоко впечатлен от посланията на песните, свързани с подкрепа към болните, изпадналите в беда, инвалидите и трудното детство, продуцентът помага на групата да покори света. В името на истината е трудно да се извлече някаква свещена мъдрост от черния хумор, вината, объркването и принципите, представени в In Utero.

“Имаше много разногласия в групата – разказва Новоселич. – Като цяло доста се различавахме от останалите групи от 80-те и началото на 90-те г. Всеки от нас тримата имаше различни възгледи – политически, националистически, шовинистически и т.н. Бяхме ужасени от първата война в Ирак и нещата, които се случваха там. В същото време имахме и звукозаписен договор с Гефен, част от голяма индустриална японска компания. Имаше други банди като “Пейвмънт” и “Фугази”, които останаха независими. Ние също имахме пънк-рок стойност, но ни се наложи да подпишем документите. След това се свързахме със Стив и това се промени. Скочихме в дълбоките води. Имахме възможност да оставим името си в историята.”

Неочаквано за всички “Нирвана” успява да се свърже с феновете си по начин, по който никой дори и не си е мечтал. “Ние значехме много различни неща за много различни хора – разказва Дейв Грол. – Това е едно от най-великите неща относно музиката. Можеш да изпееш една песен пред 85 000 души и всеки един от тях ще намери по една различна причина да я изпее отново.”

Винаги в добро настроение, Грол е оптимист за сегашното състояние на рока. Развълнуван е, че все още чува изгряващите банди да казват, че черпят вдъхновението си от “Нирвана”. “Ние бяхме истински, затова на хората все още им пука. И това никога няма да се промени. Напълно съм сигурен, че в този момент в някой гараж се е събрала група, която пише текста на песен за албум, който ще направи същото, което Nevermind преди 20 години. Не знаем къде и кога, но съм сигурен, че това ще се случи отново.”

Влиянието на последния албум на “Нирвана” е наистина огромно. Дори и световноизвестните The Prodigy преработват риф на песен от In Utero, за да създадат сингъла Voodoo people, който всеки е чувал. След смъртта на Кърт Кобейн фронтменът се превръща в нещо подобно на Бог за рапъри като 2Pac, 50 Cent и Jay-Z, които очевидно са открили нещо в нихилистичната рок звезда и неговите истории за наркотици, оръжия и смърт.

С годините гръндж стилът бива изместен от неометъла начело с гигантите от “Лимп Бизкит”. Вокалът Фред Дърст описва Кобейн като “вдъхновението, което ми помогна да постигна всичко, което имам днес”. Като наследник на Кърт Кобейн, който носи и титлата “Гласът на едно поколение”, е сочен не кой да е, ами самият Маршал Метърс (Еминем), който има същата борбеност, непоклатима воля, скрита ярост у себе си и непреодолим копнеж по успеха като легендарния изпълнител.

Къртни ЛавСмъртта на Кърт Кобейн ще остане мистерия завинаги

На 5 април 1994 г. вечерта Кърт взема свръхдоза хероин, примесена с валиум. Надрасква набързо прощалната си бележка, която завършва със сърцераздирателно послание към жена му и малката им дъщеричка: “Моля те, продължи да живееш заради Франсис, Къртни. За нейния живот, който ще бъде много по-щастлив без мен. ОБИЧАМ ВИ! ОБИЧАМ ВИ!” След това ляга на пода, насочва дулото на пушката към главата си и дръпва спусъка.

Но доколко това е истина и доколко идеално измислен план за убийството на една от най-големите звезди на ХХ век? Наследството на Елвис е $ 50 000 000 годишно, а колко ли е това на Кобейн? 

Изложба за “Нирвана” е открита в Сиатъл.

Ето и част от фактите, опровергаващи официалната версия: 1. По пушката, с която Кърт се е самоубил, няма открити отпечатъци. Някак не е присъщо на един труп да стане и да заличи следите. 2. Дозата хероин и валиум, която е установена след аутопсията, е била достатъчна да убие 10 души едновременно, което само по себе си обезсмисля използването на пушка. 3. Следствието по случая е поверено на лекар, личен приятел на жената на Кобейн – Къртни Лав.

През последните седмици от живота си Кобейн живее с постоянна параноя, че някой го следи и иска да го убие. На 18 март той звъни в полицията и докато чака ченгетата, се заключва в жилището си. Когато полицаите пристигат, Кърт им обяснява, че се предпазва от Къртни. След като униформените го успокояват, Кобейн отива и си купува последен модел пушка “Ремингтън” за 300 долара.

Много от факторите и различните теории, развити през годините, сочат Къртни Лав като вероятна извършителка на убийството. Смята се, че половинката на Кобейн, която по времето на разцвета на “Нирвана” опитва да развие самостоятелна кариера, е била засенчвана от величието на мъжа си и от чиста завист може да е дръпнала спусъка. Известно е, че Къртни и Кърт са били на крачка от развод само няколко седмици преди смъртта на фронтмена. Каквато и да е истината, тя никога няма да се разбере.