До 10 юли град Бургас е домакин на изложба, която не се е случвала никъде досега. Един автор споделя с публиката на живо 100 свои произведения, които е нарисувал в рамките на 1 година. Смелата изложба под заглавие „Изложба 100“, се състои в едноименната галерия „Бургас“, която тази година чества своя петнадесети юбилей. Събитието се осъществява със съдействието на Община Бургас и е в подкрепа на Бургас в надпреварата за европейска столица на културата.

Авторът на „Изложба 100“ е живописецът Иван Русев, когото публиката в Бургас и региона познава от общо над 15 самостоятелни и колективни изложби и участия в пленери през последните 5 години в Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Китен.

izlojba 100..

Въпреки че корените на художника са от Централна Северна България, в картините му ясно се вижда емоционалната му принадлежност към морето. Бургас заема специално място в сърцето му, както по професионални, така и по лични причини.

Идеята за „Изложба 100“ възниква миналата година след третата  самостоятелна изложба на художника в галерия „Бургас“.

За живописта на Иван Русев, големият български изкуствовед Красимир Линков споделя: „Картините му имат една неимоверна свежест, която привлича, защото светлината винаги носи оптимизъм, а тук има много светлина. Много важно качество е предаването на наслада от ежедневните моменти. Да намериш красотата, да усетиш духа от една повтаряща се дейност, каквато е ходенето на плаж, четенето на книга, свиренето на музикален индтрумент – това е запазена марка на Иван Русев.“

r

На официалното откриването на „Изложба 100” емблематичният бургаски художник, колекционер и собственик на първата частна галерия в град Бургас Руси Куртлаков заяви: „Аз съм убеден, че Иван Русев ще бъде фактор в българското изобразително изкуство”. А за организаторката на „Изложба 100”, която спечели специална награда в конкурса „ПР Приз” именно с този си проект, колекционерът се изказа: „Радвам се, че Мирела Караджова е тръгнала по пътя на изкуството и с каквото може, сигурен съм, тя ще допринесе Бургас да стане културна столица на Европа”.

В „Изложба 100“ живописецът не изневерява на стила си и показва пълния спектър от сюжети – пейзаж, фигуратив, натюр морт, голо тяло. Лятното настроение е в изобилие, а сцени и гледки от Бургас и региона са силен акцент, предвид факта, че Бургас е единственият кандидат за културна столица на Европа, който спечели подкрепата от всички 13 общини в региона. „Изложба 100“ получи съдействието на трите Ротари клуба в Бургас – РК „Бургас“, РК „Бургас-Пиргос“ и РК „Бургас-Приморие“, които засвидетелстваха подкрепата си към града в надпреварата за престижната титла.

Жители и гости на града са поканени да се потопят в слънчевата живописна емоция до 10 юли в галерия „Бургас“, ул. Абоба 13, вход свободен.

А онези, които не могат да се насладят на живо на „Изложба 100“, могат да се потопят в обстановата он-лайн на http://russev-art.com/100