С бутилка червено вино и оригинален шарж посрещнаха великия Джон Лоутън  в Русе. Тази вечер по време на Green Rock fest в центъра на Русе от 20 часа той ще изпълни July morning с групата Night heat, както и други песни на „Юрая хийп”.  Преди това музикантът гостува на кмета Пламен Стоилов и отговори на журналистически въпроси. 

Шаржът е дело на Огнян Балканджиев, а творението му бе оценено по достойнство, пишат от ruseinfo.net, както и бутилката местно червено вино. Джон Лоутън бе облечен с дънки и риза, поздрави ведро на български.  След което се извини, че още не е на „ти“ с езика ни,  макар да е у нас от 2004-та година, и разговорът продължи на английски.

За него Англия винаги ще е неговият основен дом, защото там е семейството му, но прекарвал повече време в България, отколкото в дома си.  Знаел, че в момента България има много проблеми с политиката и т. н. Българите обаче са патриоти и обичат страната си, подчерта Лоутън и тази черта му харесва. Те предават традициите от поколение на поколение през годините. Това трябва да се уважава, счита Лоутън.  Затруднява се да посочи, кои са трите най – важни качества на българина. Той посочи към колегите си от групата. За него българите преди всичко харесват и обичат традициите си. Хората, с които се е срещнал, работят много за малко заплащане, но знаят как да се забавляват. Четвъртото нещо е, че те правят страхотна ракия.

Очаквано бе засегнат въпроса за настроенията във Великобритания заради очакваните проблеми при отваряне на трудовия пазар за българи и румънци идната година. Лоутън посочи, че не вижда нещата по този начин. „Оказва се огромен натиск върху политиците и се представя една много черна картина за това как българи и румънци ще навлязат през 2014 година. И сега в Англия има много българи, които са от години. Хората не мислят за това. Те сами си мислят „Олеле! 2014-а!” Това не е така. Аз знам, че по – голямата част от българите искат да направят живота си по – добър, разбира се. Повечето хора искат да направят своя живот тук по – добър, в България. Така че малцинството, за което говори правителството във Великобритания си остава малцинство. Те се притесняват, че ако дойдат повече хора във Великобритания, островът ще се разклати. Аз съм разговарял с много млади хора, ученици… Те споделят с мен, че искат да излязат от България, искат да отидат да учат някъде, но искат след това да се върнат в страната и да градят живота си в България – нещо, което е важно”.

Попитан дали е мислил да направи музикална школа в България и по – специално в Русе, Лоутън отвърна: „Не съм сигурен, че рок – училище е добра идея. Погледнете музикантите. За младото поколение, което прави рок музика – те не ходят в училище, където да учат. Ако го няма так, вътре, няма как да го научиш в училище или школа. Можеш да отидеш на училище, за да научиш езици, да научиш как да пишеш правилно.” Лоутън е работил с много добри български музиканти, които не са ходили на училище, за да го научат. Най – доброто училище за рок е първо да свириш заради себе си, а после да отидеш нв клуб или друго място, където да изпълниш и да видиш хората дали го харесват. Склонен е обаче да подкрепи музикално училище в Русе, което има фокус върху рок – музиката и би идвал да води часове.

После сподели, че с удоволствие би направил филм „Джон Лоутън представя…” за Русе. За това ще говори с кмета днес. Има нещо за България, не знам какво е точно…Когато за първи път дойдох в Каварна през 2004 година, това бе първият рок концерт в Каварна, се влюбих в това място. Българските традиции, история…Аз научих толкова много за тази страна по време на снимките на тази документална поредица „Дожн Лоутън представя…” Понякога става така, че когато представяме нещата, идват хора и казват: „Аз съм от този град, но това нещо не го знаех”. На практика не само музикантът научава новости, но и самите българи. „Много малко знам за Русе. Казаха ми, че има много история тук. Надявам се наистина да направим филма. Може би аз ще науча нещо, но и вие също”. Малко е видял в Русе, защото едва вчера са пристигнали със съпругата. За съжаление при концерт винаги се получава следното – музикантът идва за sound check, прави концерта, връща се в хотале и на следващия ден заминава. Така малко може да види въобще от всеки град. Надява се това да се промени и да успее да подкрепи кандидатурата на Русе за европейска столица на културата.

Лоутън отбеляза още, че традицията с посрещане изгрева на слънцето на брега на морето у нас на 1 юли с песента на „Юрая Хийп“ му е била непозната допреди 10 години. Това обаче се е променило с молбата на кмета на Каварна Цонко Цонев да изпее в 5.30 часа сутринта хита. Тогава е усетил нагласата на публиката.

„Много е приятно да пее човек с музиканти от световна класа. Много хора мислят, че най – добрите музиканти идват от Америка или Великобритания. Не е така!”, посочи той. За първи път посещава Русе и тепърва вероятно ще се завръща в града.