Преди време писателят Георги Господинов беше казал „Четящият човек е красив“. И с времето сме се уверили, че това е така (В последствие го промени на „Протестиращият човек е красив“ и пак е прав).

И въпреки че в нашата дигитална реалност книгите са все по-малко на почит, все още се намират млади четящи хора, които не го правят по задължение, за работата си или по друга причина, различна от удоволствието да се докоснат чрез фантазиите си до други светове, да срещнат други хора и да се въплътят в любими герои.

Бяхме приятно изненадани, когато наскоро попаднахме във фейсбук на страницата Литературен кръг „Ветрилото на Лейди Уиндърмиър“ и веднага се абонирахме за тях. Изненадата ни не беше толкова от това, че някой чете, а основно от това, че хора се събират за да дискутират прочетеното, изказват впечатления, дават предложения (Това го бяхме виждали само филмите от нормалния свят).

Литературният кръг е основан от три млади момичета – Силвия, Златина и Маринела. И ако решите, че учат или работят нещо, свързано с книги, размислете веднага. И трите са завършили право и практикуват по специалноста си. Освен това, две от тях творят и в литературната сфера, но както разбрахме, все още нямат куража да представят творбите си пред по-голяма публика.

Тяхната страст ги води към организирането на Литературен кръг „Ветрилото на Лейди Уиндърмиър“, който макар и още малък, предлага интересни теми и инициативи.

През този месец се навърши една година от създаването на кръга и по този случай момичетата решиха да напишат различен край на три от творбите, разглеждани досега. Всяка една от тях е написала своята гледна точка за финал на даденото произведение, които скоро време ще имаме удоволствието представим.

Можем само да пожелаем на Силвия, Златина и Маринела успех в творчеството, а на нас – скоро да се докоснем до творбите им. И да призовем – Четете, обсъждайте, обменяйте и бъдете красиви!