След „Нашият общ приятел“, сатиричния шедьовър на Дикенс, „Колибри“ предлага на българските читатели още една мащабна класическа творба – „Никълъс Никълби“ е безспорният комичен триумф на писателя.

„Никълъс Никълби“ (превод: Венцислав К. Венков) съчетава брилянтно мелодраматичния реализъм на „Приключенията на Оливър Туист“ с комизма на „Посмъртните записки на клуба „Пикуик“. След смъртта на баща си Никълъс Никълби остава без пукнат грош и е принуден да се обърне за помощ към своя състоятелен чичо. Уви, последният показва, че е безскрупулен и коравосърдечен и момчето ще се опита да се справи самo с житейските неволи. Използвайки похвати на бурлеската и фарса, авторът изгражда възхитителни образи като злодея Уакфърд Скуиърс, прелестната госпожа Никълби и ексцентричния Крамълс.

Чарлс Дикенс (1812–1870) е най-видният викториански белетрист – филантроп, критик, създател на емблематични романи, вдъхнали живот на незабравими екранизации. Неговите персонажи отдавна са се превърнали в нарицателни за дефиниране на характери и очертаване на социални феномени. Сблъсъкът със суровите условия на труд и мизерията, в която тънат съвременниците му, мотивира Дикенс да създаде ярки, обществено ангажирани произведения, сред които „Дейвид Копърфийлд“, „Големите надежди“, „Приказка за два града“, „Трудни времена“, „Коледна песен“.

„Никълъс Никълби“ се издава с подкрепата на програма „Култура“ на Европейския съюз. Романът е успешно адаптиран за големия екран през 2002 г., режисурата е дело на Дъглас Макграт.