Вчера умря Хю Хефнер. Отиде си велик ум. Не се усмихвайте, чудейки се какво пък го е прихванало този, та да нарича Хефнер велик ум, та да не е нобелов лауреат? Не е, неговия гений е в друга посока.

Хефнер създава списание „Плейбой“ още преди рок енд рола в една силно пуританска Америка. Той е предприемач и един от видните визионери на своето време – смейте се, но вижте и това. Преди да създаде списание „Плейбой“ пише за „Ескуайър“, а в следващите години списанието наема талантливи автори, които пишат по значими социални и политически въпроси. Списанието с голите красавици дава трибуна на някои от големите умове на своето време. Публикуват се и разкази.

Списанието създава множество кариери. В първи брой през 1953 година има еротични снимки още от 1949 година, на никому неизвестната тогава Норма, бъдеща Мерелин Монро. Същото се случва с писатели и журналисти.

Списание „Плейбой“ в началото на 21 век, бе едно от малкото места, за сериозна и качествена журналистика и в България. Имаше години, когато „Плейбой“ бе най-сериозното социално, политическо и коментиращо начина на живот четиво у нас. Така е било и в САЩ, където е едно от водещите либерални издания през шейсетте и седемдесетте години на двайсти век.

Дами и господа, отиде си един визионер, който бе разбрал, че хубавите момичета в списанието не пречат на добрата журналистика и литература.