Поредното доказателство, че в изкуството няма невъзможни неща е изложбата на Дамян Янков. Младият художник реди в Пловдив 23 платна, рисувани с аерограф. Въпреки че техниката е слабо позната в България, в Европа първият учебник, който разкрива тънкостите на това сткранно изкуство, се е появил в далечната 1885 година. Какво представлява аерографът и върху какви повърхности работи?

Аерографът е фин инструмент, който с помощта на компресиран въздух разпръсква боя на принципа на „разпрашаването“ – високата скорост на въздушната струя разделя боята на множество мънички капки. По този начин са изработени 22 от творбите на Дамян, които вече са изложени в галерия в Стария град, върху 23-тата обаче художникът продължава да работи.

„Изработката на една картина отнема доста време. При този формат мисля, че ще ми отнеме около месец и половина. В момента почиствам боята от миналия цвят и ще сложа нов цвят бяло, за да мога да направя по-финни детайли по лицето“, разказа Дамян Янков.

Въпреки че в България рисуването с аерограф все още не е така известно, изкуството е приложимо върху много утилитарни предмети – мотори, каски, китари, коли. За младия художник истинско предизвикателство е, че за разлика от четката, с аерографа, нямаш право на грешки.  „В началото разредих прекалено много боята и бях пуснал на много атмосфери и в момента, в който пуснах спусъка на аерографа стана едно много голямо петно и картината се изгуби. В началото, когато започнах да работя с този инструмент, ти трябва практика – линия, кръгчета, точици“, спомня си художникът.

Дамян е убеден, че почитателите на аерографа ще се увеличават. Затова и първата му самостоятелна ареграфска изложба няма да бъде последна.