Майкрософт е огромна технологична корпорация, но това е статия за икуството и глупостта, може би и за изкуството на глупостта, а може би и за нашата прекалена претенциозност, не зная.

Вчера получихме писмо от Майкрософт България с предложение да отразим видео клип, който е част от рекламна кампания, за актуалната операционна система на компанията – Уиндоус 8.1 (ще разберете защо е написано на български по-долу), като рекламната кампания е озаглавена „Игри на личността 8.1”.

Признавам, писмото им ни разсмя искрено, но и ни подразни мъничко.

Много ни разсмя, че Майкрософт са качили рекламния си видео клип, в портала за видео споделяне, който е собственост на най-големия си конкурент – Гугъл.

Ако адреса на пощата, от което получихме писмото не бе от официалния сайт на Майкрософт, щяхме да решим че се шегуват с нас. Да, но това не е шега. Майкрософт България имат свой видео канал в Ютуб! Там пък има … само рекламния клип на кампанията.

Какво ни подразни?
Видео клипа (рекламен) е предназначен за българските зрители (от Макрософт са разпратили това съобщение до множество медии), но надписите са на английски. Писмото получихме от мениджър връзки с обществеността (добре де, PR & Citizenship), което ни призовава, да обърнем внимание на създателите на видеото.

Справедливо е, ние държим на авторските права и спазването им, но бива ли да пишеш “  … да включите кредитите на екипa за видеото …“.  На такава молба можем да отговорим само по един начин.

„Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!“
св. Паисий Хилендарски

Инак това са хората, които са работили по този проект, който е доста странен, за реклама на операционна система. Автор на концепцията и дизайна в “Игри на личността 8.1“ е Боян Петрушевски, заснемане – Иван Мурджев, звук – Димитър Галилеев, монтаж – Христо Йоргов, текст – Димитър Пижев, асистент е Кристина Лалчев.

Ето и видеото, сами решете дали си струва гледането, четирите минути са си ваши.

А сега за безплатния обяд!

Тъй като екипа на „Пет минути за изкуство“ сме изкушени от технологиите, софтуера и най-вече свободния софтуер, е редно в статия за технологичния гигант Майкрософт да пишем и за неговите достойни (и безплатни) конкуренти.

Конкуренти, които го задминават по почти всичко освен маркетинга.

Безплатна операционна система
Може би най-лесната за работа за всички, които са свикнали с Уиндоус е – Ubuntu. Можете да я използвате на български език.
Използва се от хиляди фирми и домашни потребители – лесна за работа, интуитивна (Уиндоус пасти да яде …). С нея работят с лекота и млади и хора на средна възраст, навикването е за 2-3 дни. Няма вируси, няма и нужда от антивирусни програми, защитни стени и останалите пазители на личните ви данни.

Можете да я изтеглите от сайта на фирмата.

Безплатен офис пакет
LibreOffice е мощен безплатен, свободен офис пакет с отворен код за личната Ви продуктивност, работещ върху Windows, Macintosh и GNU/Linux, който Ви предоставя шест богати на възможности приложения, покриващи всички Ваши изисквания за работа с документи и обработка на данни: Writer, Calc, Impress, Draw, Math и Base.

Работи на български език, има правописен речник на български език.

Ползвам го от години,още от времето, когато се наричаше Open office. Това е продукт, който достойно замества Майкрософт офис на цена от 0,00 лева.

Изтеглете LibreOffice.