Националният фестивал за класическа музика на открито „Фортисимо фест“ изпълни Античния театър в Пловдив до краен предел снощи. Не бяха малко и правостоящите, дошли да чуят и видят Софийски фестивален оркестър, дирижиран от Максим Ешкенази.

Фестивалът протече в три част – изпълнения на класическа музика, музика от видеоигри и филмова музика. Между тях бяха представени двете инициативи на фестивала – „Фортисимо Фамилия“ и „Фортисимо Клас“.

„Фортисимо фамилия“ е програма, чиято цел е да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В техните рамки децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър.

„Фортисимо Клас“ пък е новаторска програма за обучение по музика, насочена към вниманието на учениците от средните училища и по-конкретно към възрастовата група деца от трети и четвърти клас. Тя разнообразява традиционните училищни часове по музика като ги посвещава на изучаването на основните музикални инструменти в симфоничната музика – цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет.

Основен вдъхновител на “Фортисимо Клас” е диригентът Максим Ешкенази, който по подобие на инициативите, чрез които се обучават над 20 000 деца годишно в Калифорния, пренася тук дългогодишния си опит от САЩ в образователните програми със стремеж да възроди интереса на младата аудитория към класическата музика чрез по-нетрадиционни преподавателски методи.

Пловдивчани имаха възможност да подпомогнат организирането на такива музикални часове и в пловдивските училища, закупувайки сертификат, лично подписан от Максим Ешкенази, на стойност от 10 лв.

В първата част от концерта се включиха децата победители от конкурса “Да вдъхнеш живот” (Vitam Inspirare) – братята  Мартин и Александър Зайранови и 12-годишната Кристина Георгиева. Класическата музика свърши и със забавна сцена – в средата на „Рапсодия в синьо“ от Гершуин, актьора Валентин Ганев, излезе от публиката на сцената и проведе спор с Максим Ешкенази, след който го убеди да посвири с оркестъра – първо на цигулка, после на контрабас.

Втората и третата част представиха съвременна симфонична музика, използвана във видеоигри и във филми, като „Извънземното“, „Мисията невъзможна“, „Властелинът на пръстените“ и други.

Концертът беше закрит с традиционните за Античен театър зрелищни фоерверки.