Дарения на стойност 12 500 лв. ще дадат възможност на образователната инициатива „Фортисимо в клас“ да се разрастне в още три града в страната и да започне да влиза в часовете по музика на ученици от Варна, Русе и Шумен, съобщиха организаторите на „Фортисимо Фест“. Те са и основните виновници за дарителската акция „Подари един час класическа музика на българските деца“, с чиято помощ става възможно разрастването, което ще обхване около 1000 деца в тези градове.

Образователната програма „Фортисимо Клас“ вече започна заниманията с класическа музика и инструменти от 1 октомври паралелно в по едно училище в София, Етрополе и Плевен, съответно в 118 СОУ „Академик Людмил Стоянов“, в СОУ „Христо Ясенов“ и НУ „Христо Ботев“.

В ролята на учители по цигулка там влязоха музикантите Хари Ешкенази, директор на Фортисимо Клас, Стояна Георгиева-Съни и Елена Николова.

Уроците на „Фортисимо в клас“ обхващат часовете по музика на паралелки от четвърти клас. В тях професионални музиканти запознават децата с деветте основни симфонични инструмента – цигулка, виолончело, контрабас и китара, флейта и кларинет (обой), валдхорн (фагот) и тромпет, както и барабани. След демонстрация как се свири, всяко от децата получава инструмента, опитва се да засвири на него и научава любопитни истории за музикални техники, велики композитори и техните най-известни произведения.

През настоящата учебна 2013-2014 г. „Фортисимо в клас“ ще посети общо 36 училища и ще се срещне с над 4000 деца в страната.

„Нашата амбиция не е да направим от децата класически музиканти. Искаме да ги запознаем с класическата музика и да събудим любопитството им не само към нея, но и към различните изкуства и собствените им форми на изразяване“, коментира Хари Ешкенази, директор на програмата.

„Фортисимо в клас“ е част от трите инициативи с марката, създадена от диригента Максим Ешкенази. Другите две са фестивала на открито „Фортисимо Фест“ и образователните концерти за цялото семейство „Фортисимо Фамилия“.