Фирми за почистване, сняг и изкуството за оцеляване в български условия.

Снежния капан, който е реалност за десетки селища в страната отприщи хумора, като средство да не плачем. Правителството и фирмите за почистване се оказаха дежурните виновни и отнесоха доста справедливи или пресилени атаки, най-вече в социалните мрежи, но и в гладните за сензации жълти медии.

Най-вече във Фейсбук е пълно с оплаквания, призиви за оставки, приватизация на БДЖ, колажи на тема заринати сме и страдаме. 

Ясно е че Фейсбук е медията на скучаещите хора, които търсят бързо справедливост, нещо смешно … лесни отговори на големи проблеми, драми които да се „споделят“ на бързо преди да се върнат към нормалния си живот. Нещо като гледането на новини докато се вечеря – земетресение с 300 жертви – о, горките хорица. Подай ми моля те салатата. Пожар, ох … иска малко сол супата … и така нататък.

Все пак ми се ще да има малко уважение и справедливост към труда на хората от фирмите за почистване. 

Да, имаше затворени пътища и бедстващи хора, но най-често от самоувереност, подценяване на ситуацията или откровена глупост. Тръгнали през затворен проход – е фирмите за почистване ли са виновни?

Фирми за почистване

В интерес на истината, правителството, общините и фирмите за почистване се справиха със снега що годе добре. Били сме свидетели на къде къде по-лоши и страшни неща. От друга страна когато изискваме повече от властите те полагат усилия да се работят по-добре.

Знам за едни други фирми за почистване, които не са любимци на властта и нямат милионни договори. Те не се занимават с почистване на сняг по улиците, но пък вършат друга важна работа, каквато е почистването на домове, почистване след ремонт и други дейности.

Гръбнака на всяка икономика са малките и средните фирми, а големите и много големите фирми обикновено са монополисти, извиват ръцете на свързаните с тях играчи на пазара и изобщо там картинката е гадна – като със снегопочистването – вършим си работата както и колкото сметнем за необходимо, а вие ще ни платите, имаме си концесия.

И тъй, да подкрепим малките и средните фирми, без значение от кой бранш са, като използваме услугите на малки фирми, пазаруваме в малки магазини и избираме продуктите на малки производители. Само това е нашия начин да се справим с Големия брат в услугите или търговията. Политиката и онзи Голям брат е друга история, а телевизионния голям брат? Е, той е една карикатура и тема на отделен коментар.