Столичната улица „Цар Шишман“ днес беше блокирана от шарения фестивал „София диша“. Темата беше „Екоморфози“, а смисълът е екологията. По улицата вървят ведри хора, които с интерес в следобедната неделна жега оглеждат и опитват от това, което се предлага, а то хич не е малко.

Доброволци от Slow Food демонстрират стара българска рецепта за Трафана – особен вид подправка за ястия. На друга палатка върви кампанията „Екс-пушачите са неудържими“, където всеки, който иска да се откаже от цигарите, може да се регистрира и ще получи помощ от доброволците.

Бижута от капачки, грънчарско колело, татуировки за деца, книги за възрастни са едни от многото привлекателни неща днес на „Шишман“. Всеки, който желае има възможност и сам да изработи нещо, като например на една палатка предлагат децата сами да си направят сапунче.

 

сн. фейсбук София диша

сн. фейсбук София диша

 

Колкото за духа и душата също има конкуренция. От една страна са хора, които призовават за природосъобразен живот на основата на йога и други, които са превърнали в изкуство начина, по който да благословиш близките ти и себе си. На самата улица са поставени масички от околните заведения, на които хората могат да седнат и спокойно да поговорят за нещата от живота.

След днешната първа неделя за фестивала, който създава един нов поглед към културата и изкуството, „София диша“ ще се случи още три пъти до края на август.

На 11 август фестивалът е на ул. „Ангел Кънчев“, където ще бъде представител на „Словото зове“ и литературата там ще е основната идея.

„Ветрове от цветове“ на улица „Пиротска“ ще представя визуалните изкуства на 18 август, а през последната неделя на месеца – 25 август, новата пешеходна зона на булевард „Витоша“ ще е мястото, на което в центъра ще са музиката и танците с тема „Песента на танца“. През септември пък „София диша“ ще се пренесе в големите столични квартали, разположени в периферията на града, като Кварт Фест.

„София диша“ е мултижанров, градски, стpийт фестивал, който е част от „Културния календар на Столична община“. Той постепенно се превърна в едно от най-мащабните културни събития в столицата.

Поради тази причина, „София диша, 2013“ е и събитие, което подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019“. Целта му е да насърчи здравословния начин на живот, да се върне пъстротата в сивите градски улици, да се допринесе за опознаване на културното ни богатство и традиции и по нестандартен и интригуващ начин. Относно гражданите, фестивалът се е погрижил да осигури достъпа до културни събития на повече граждани и посетители на град София, да бъдат приобщени към по-добър живот.

Красотата на традиционното българско изкуство е една от темите, на които се обръща специално внимание. Голяма новост, с която впечатлява фестивалът, е и отношението им към новите попълнения артисти и творци, както и идеята за ново лице на улиците.