Фенове на метъла, слагайте каските, запасете се с пожарогасител и рестартирайте чувството си за хумор! Само седмица остана до четвъртото издание на Sofia Rocks, чийто хедлайнер са Rammstein.

Индъстриъл машината вече смачка и най-смелите ни представи за шоу през 2010 г., когато стадион „Васил Левски” приюти дебютното издание на феста. Декори, наподобяващи заводско хале от бъдещето, пироефекти на килограм, брилянтен звук и режисура, в която Кристиан Лоренц бе запален от фронтмена Тил Линдеман във вана. Клавиристът изкара паметното шоу върху бягаща пътека, а за бис се гмурна в публиката с надуваема лодка. Върна се на сцената с бира двулитровка, от която отпи със задоволство. В зрелищния спектакъл на Rammstein той споделя съдбата на Кени от сериала „Саут парк” – в края на веселбата винаги „умира”.

С германски перфекционизъм, ударна доза апокалиптичен театър на ръба на абсурда и безпощаден арсенал от хитове, Rammstein са задължителна атракция дори за познаващите ги само от класики като Du Hast. Броени дни преди втория им десант у нас „Монитор” пуска ексклузивно интервюто на Иван Черкезов от Нова с китариста на бандата Рихард Круспе.

– Рихард, преди три години показахте на българската публика защо Rammstein не просто свири, а е група, която гори. Вярно ли е, че на 26 юли ще ни сюрпризирате с чисто ново шоу?

– Да, но на този етап и за мен повечето ефекти са изненада. Нека бъдем заедно на Sofia Rocks, за да изпитаме взаимна наслада от случващото се на сцената. Факт е, че Rammstein инвестира много във визуалната опаковка на концертите си, с всичкия огън, светлинни ефекти, костюми и батални аксесоари… Идеята е дори хората, които не харесват музиката ни, да останат безмълвни.

– И все пак кое различава групата от всички останали?

– Ние сме крайно изразителни като артисти. Без значение в коя точка на света свирим изпитваме общо задоволство заедно с публиката, а химията не се случва на сила. Има, разбира се, много технически аспекти, които превръщат концертите ни в горещо събитие, и то буквално. Езикът никога не е бил фактор в отношенията ни с феновете. Сигурно ви се е случвало да сте на опера, в която артистите пеят на италиански, а вие настръхвате от първичността на емоцията въпреки липсата на превод. Винаги се сещам за този пример, когато ме питат защо сме избрали да пеем на немски.

– Днес името ви работи само за себе си, но вие, въпреки световната слава, стъпвате здраво по земята. Как прескочихте момента със самозабравата?

– За да оцелееш в този бизнес, трябва да си максимално автентичен. Ако загубиш усещането за самоконтрол и полетиш в небесата, това ще бъде началото на твоя край! От изключителна важност е да разбереш, че шоубизнесът е постоянна въртележка и предлага лесно и измамно бягство от собствения ти затвор. Трябва да се съобразяваш с това, което хората харесват, макар в друг момент то да не ти е било на сърце. Подражанието не е здравословно за артиста. Важно за всеки човек да знае, че каквото и да ги върши, животът е разделен на светла и тъмна страна. Ако някой ме имитира, защото давам вид на щастлив и успешен, нека знае, че в ежедневието ми не всичко върви по мед и масло.

– Събираш се с останалите от Rammstein още в периода на Източен Берлин. С техническия екип, който работи върху шоуто ви, също сте стиковани от 30 години. Германска дисциплина или истинско приятелство е това?

– Да, така е, ние, германците, обичаме много да си говорим, да анализираме, имаме усещане за общност, обичаме се. Преминали сме през много моменти, в които сме стигали до решението да се разделим. Понякога обаче трябва да видиш голямата страна, голямата история, пълната картина на нашето голямо случване. И ако за момент се отклониш, ще осъзнаеш, че е нямало как да израснеш без останалите и няма как да се надраснете, ако сте поотделно. Едно от големите неща, които ни съхраниха през годините, е, че всяка следваща стъпка за Rammstein е стъпка нагоре!

– Какво си спомняш от първия си концерт в България?

– Гладът на публиката за нас! Повярвай ми, голяма тръпка е! Що се отнася до концерта на 26-и, ще те разочаровам, тъй като нямаме навика да разкриваме в аванс детайли. Да, всеки може да намери в интернет много от нещата, които сме подготвили, но бъдете търпеливи! Мисля, че ще си изкараме страхотно!