Позлатена обеца, хокерно погребение на тракиец в ембрионална поза, датирано от 5-6 век след Христа и представляващо голяма рядкост, както и семеен гроб от средновековието, датиран от 13-14 век, откриха археолозите при разкопки край асеновградския квартал Горни Воден. Намерена е и колективна находка от 22 бронзови монети, съобщи археологът от Асеновградския исторически музей Росица Морева.

Горноводенската крепост се свързва с Григорий Бакуряни, чиято собственост бил замъкът Воден. Разкрита е за първи път през 1978 година от археолога Росица Морева. Тя е построена върхо по-стара тракийска крепост, градена за отблъскване на славянските нашествия. Тази година археолозите отново проучваха крепостта в продължение на месец и приключиха работа тази седмица.

разкопки Воден

сн. Исторически музей – Асеновград

Сред интересните находки е уникално тракийско хокерно погребение от 5-6 век. Находката е изключителна рядкост, тъй като през този период подобен тип погребения не е имало – те са характерни за праисторическата епоха. При сондаж в двора на параклиса „Св. Димитър“ са открити също 35 погребения направо в земята, както и гроб, изграден от дребни камъни и покрит с каменни плочи.

Археолозите ще изясняват дали жената е починала при раждане или по-късно. В гробницата е намерена бронзова игла, а в двора на параклиса са открити позлатена и бронзова обеци, характерни за 13-14 век. Намерени са също и монети от този период.

* Текста и снимките в материала са авторски, позоваването на автора и източника е задължително!