Час и половина смазващо пеене на живо и хитов сетлист, който е способен да вдигне и мъртвец на дансинга – това са двата фактора, които превърнаха концерта на Том Джоунс завчера в бутиково преживяване за малки и големи. Над 4000 души на възраст от 5 до 70 години аплодираха джентълмена от Уелс, който с лиричните си отклонения и иронични включвания между песните създаде интимна атмосфера тип пиано бар в зала 1 на НДК.

Шоуто започна с час закъснение, но още с първите акорди на Mama Told Me Not to Come любимецът на кралицата показа, че чакането си е заслужавало. Подкрепен с бенд от 11 души, сред които брас и две изкусителни беквокалистки, носителят на „Грами” дефилира в елегантен черен костюм и изрази респекта си към присъстващите с поклон. „Когато кацнах в София, журналистите на летището ме попитаха: „Защо се връщате?”. Отвърнах: „Заради публиката. Феновете ме пожелаха пак. Харесахме се и ако поискат да се върна, ще го направя и догодина. И по-следващата. И така, докато не ритна камбаната… Е, да се надяваме, че дотогава има още доста време”, сподели с усмивка Джоунс след финалните акорди на She’s a Lady.

„Надявам се разбирате английски. Ще се почувствам доста глупаво, ако се чудите „Какви ги плещи този?”, добави звездата, преди да представи тракове от актуалния си албум Spirit in the Room. Bad as Me, Just Dropped In и Dimming of the Day поднесоха на феновете баладичното кънтри, експлозивния госпъл-соул и рок, който удря в диафрагмата. Кавърът на Ленърд Коен Tower of Song Джоунс изпя с биографичен патос, а реверанс към блуса направи с Didn’t it Rain.

Между раздаването на автографи на деца пред сцената дойде и кулминацията на вечерта – култовата Green Green Grass of Home, последвала от Delihla, която Джоунс завъртя в див фламенко ритъм. Женската част от публиката посрещна възторжено стриптийз замаха, с който изпълнителят свали сакото си на You Can Leave Your Hat On. Гъвкав ханш и бързи крака 73-годишната звезда показа и в култовата It’s Not Unusual. След паметния лайв Джоунс отдели няколко часа, за да разгледа центъра на София и да си напазарува дискове с БГ фолклор, преди да отлети за Букурещ с частния си самолет.