Някои важни уроци е добре да бъдат научени още в детска възраст, този за кръговрата и в природата, а и подобния при стоките е добре да бъде обяснен на децата от рано.

Защо се радваме искрено на инициативата?
Насърчава подобаващо както рециклирането, така и четенето на книги, а ние в „Пет минути за изкуство“ много обичаме да четем книги. За нас съждението, че моркова е винаги по-добър стимул от тоягата, е правило със силата на аксиома.

Много ни харесва подхода „нещо за нещо“, вместо да се зове ентусиазъм у хората – струната на която свирят мобилните оператори и всякакви монополи, които ни зоват „откажете се от хартиената фактура и спасете дърво“. За тях спестените пари, а за вас радостта от екологичното поведение. Да, ние може и да сме „еко“, но не сме глупави.

Повече за проявата
На 15 септември 2013 г. от 11 часа пред книжен център „Гринуич“ на столичния бул. „Витоша“ 37 за първи път ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Инициативата цели да покаже на децата как да пазят природата, да събират разделно отпадъците и да стимулира интереса им към четенето. Всяко дете, което дойде с възрастен придружител и донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книжка по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника.

В програмата са включени много забавления за малки и големи. От 11 часа децата ще могат да се запознаят с „Вълшебния свят на Роалд Дал“ и да вземат участие в шоу с много интерактивни игри пред книжния център.

Организаторите от „Екопак“ ще проведат забавно (надяваме се) обучение, чрез които децата ще учат защо рециклирането е важно за разделното събиране на отпадъците. Ще има и викторина с въпроси за любими детски книжки.