Екология, литература, визуални изкуства, музика и танци са част от програмата на фестивала „София диша“. За четвърта поредна година събитието ще се проведе в столицата през август, съобщиха на пресконференция днес организаторите. По традиция всяка неделя на месеца ще се прекъсне потокът от автомобили на една централна софийска улица, за да могат посетителите да се отдадат на културни събития в градска среда.

На 4 август София ще се преобрази с традиционното затваряне на ул. „Иван Шишман“, където фестивалът започва с еко темата „Екоморфози“. От 16.00 до 22.00 ч. ще бъде показано как изкуството и културата се съчетават с екологичния и био начин на живот в градски условия.

В тематичната инициатива ще се включи и кампанията на Европейската комисия „Експушачите са неудържими“, която ще мотивира младите да откажат цигарите или да продължат да не пушат. Фондация „Българска хранителна банка“ ще организира кампания за набиране на храни и средства, а посетителите ще могат да се присъединят като доброволци и симпатизанти в подкрепа на каузата.

Доброволческият екип на „Slow Food“ в България ще разположи свой кът, където ще представи теми, свързани с биоразнообразието и кулинарните традиции и култура на българите. Всеки желаещ може да донесе домашно приготвена храна, която да сподели с гостите на „София диша“.

В „Транспортната работилница“ на екипа на „Био игри“ най-малките посетители на фестивала ще бъдат информирани кои са замърсителите на околната среда, идващи от транспортната система, и ще имат задачата да открият нови начини за транспорт.

Освен това, радиопроектът на БНР „Европа за мен“ ще се включи във фестивала, подкрепяйки кандидатурата на София за културна столица през 2019 г.. Младите хора ще бъдат провокирани да опишат представата си за европейските граждански права чрез похватите на уличното визуално изкуство.

Фестивалът „София диша“ ще продължи и през следващите недели от август със „Словото зове“ на ул. „Ангел Кънчев“ на 11 август, визуални изкуства с името „Ветрове от цветове“ на ул. „Пиротска“ на 18 август и ще завърши на 25 август с „Песента на танца“ на пешеходната част на бул. „Витоша“. През септември ще се пренесе в големите столични квартали, разположени в периферията на града, като „Кварт фест“.

Събитието е част от Културния календар на Столичната община и се осъществява в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.