Авторката на поредицата за Хари Потър издаде нова книга. Знаете ли в колко броя се продаде тя? В 1 500. Причината е, че Дж. К. Роулинг е решила да си направи експеримент – тя публикува новия си роман под псевдоним, за да види как ще се приеме книгата, ако не се знае, че тя е авторът.

Романът The Cuckoo’s Calling излиза с посочен автор Робърт Галбрейт. Той получава добри отзиви от критиците, но не се продава. Роулинг е обяснила, че е искала да чуе „искрени“ мнения от читатели и издатели и за това е използвала измислено име. Този експеримент обаче показва колко трудно би било за един непознат автор да пробие, дори да е много добър.

The Cookoo’s Calling бе публикуван през април и преди да стане известно кой е истинският автор се бе продал в 1 500 броя. Цената на една книга е около 20 долара, което означава, че приходите са около 30 000 долара. Откакто стана ясно, че автор на романа е Роулинг, продажбите му в Amazon са се увеличили с 507 000%. Удивително е и че много големи издателски къщи са отхвърлили ръкописа. Без да знаят те са отказали публикуване на книга на най-прочутата съвременна авторка!

Експериментът е трябвало да продължи по-дълго, но Роулинг е била издадена в Twitter преждевременно.