Сериалът „Четвърта власт“ който зрителите очакват с нетърпение след впечатляваща тийзър кампанията през последните седмици по БНТ1, ще бъде излъчен през септември. В определяната като политически трилър поредица се разказва за сблъсъка  на четвъртата власт – медиите с останалите три. Oсвен име на сериала, чийто първи 12 епизода са вече заснети, това е и името на вестника, в чиято редакция се случва действието стана ясно от разговор със създаделите на сериала в педаването „Животът и други неща“ по БНТ.

Сценарният екип на „Четвърта власт“ e голям, и в него участват хора работили в различни сезони за „Под прикритие“, както и журналисти с „много добра експертност и опит по онтошение на това което се случва в българската политика през последните 15 години “ каза прокрамният директор Севда Шишманова. Продукцията е режисирана от Стоян Радев и Димитър Коцев – Шошо, които също участват и в писането на сценария.

В главните роли ще видим Христо Шопов, Атанас Атанасов, Самуел Финци, Ивайло Герасков, Деян Донков, Владимир Пенев, Мила Парушева, която прави дебют на екрана , Ани Пападопулу, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Деси Моралес и балерината Анастасия Неделчева, която също дебютира пред камера и то в ролята на… балерина.

Въпреки, че в ефира на БНТ вече се въртят различни  тийзъри, които дават малки “ дози “ информация за някои от основните и ключови теми и ситуации в сериала „Четвърта власт“, сюжетът и детайлите около него се пазят в тайна. Според Севда Шишманова, това е задължително заради жанра и криминалната линия в сюжета, която до този момент изобщо не е видима в това което се подава на екран. Интересът обаче е голям, и заради тематиката, която е болезнено актуална в момента.

„За всички любители на теория на конспирацията уточнявам, че сериалът беше селектиран и пуснат в производство преди година, снимките започнаха в началото на ноември 2012, а последният снимачен ден беше в края на март… Този сериал трябваше да се излъчи през април, май, юни, т.е. преди редовните избори. Но поради това, че те станаха предсрочни, ние влязохме в законова регулация и предизборна кампания. Всички аналогии за целево създаване на проекта във връзка с ексклузивни политически ситуации са спекулативни.

Истина е, че поради драматургично верния прочит на процесите в българското общество и голямата база анализирани действителни факти и ситуации, вероятно всяко статукво може да се припознае в сюжета и героите. Но те са фикция. И жанрът е този който ги превръща в истински политически трилър за зрителя“, разказа още програмният директор на медиата.

„Сценарият не е адаптиран спрямо някакви реални събития, които се случиха в страната междувременно. Дори февруарските протести се случиха след като го затворихме. Има например сниман един флашмоб през декември и се шегувахме, че може след него да последват истински арести, защото в сериала хората протестираха и викаха на самото кръстовище под Министерски съвет: „Слушаме ли се добре?“

Христо Шопов в кадър от сериала

Христо Шопов в кадър от сериала
(БНТ)

Дори и най-подозрителните измежду зрителите трябва да знаят, че няма как нещо, което снимачно е привършено в средата на март да бъде по сценарий от февруари, подчерта Радев.

В света на сериала собственикът на вестника е известен, допълни Радев. „Това са Снежина Петрова и Мишо Билалов, които са семейство. Хора, които сами са изградили това, което са направили. Това e семейство журналисти, които се опитват да издават вестник, който да работи като независим“.

„Те съответно попадат във всички класически ситуации на взимане на решения и пред дилемите дали да направят компромис или не“, разказа още програмният директор и допълни: „Няма да видим един идеализиран образ на медиите, ще видим сблъсъкът им с политическата система и службите, които управляват ситуации и хора през техните завидимости от миналото и в настоящето“.

В сериала е трудно да бъдат разграничени лоши и добри. И двата кръга персонажи – и на журналистите, и на политиците, са противоречиви като развитие.

За превъплъщението в своя герой – журналиста и водещ Андрей Кръстанов, актьорът Атанас Атанасов сподели, че е бил подготвен добре, тъй като познава доста журналисти и следи медиите. „Зная проблемите им в общи линии. Зная кога е възможно и кога не е възможно едно нещо да бъде пуснато. Каква е намесата на главния редактор в съдържанието. Случвало ми се е, когато давам интервюта, да се съкращават едни неща и да се добавят други. Запознат съм и с възможностите да бъде манипулиран журналиста.

Самуел Финци, който през септември ще видим като министъра на енергетиката и вицепремиер Матеев, допълни, че той лично генерално винаги е скептичен към медиите.“Знам, че истината има поне две страни. Независимо за коя страна говорим, медиите са форум, който дава възможност на хората да изразят своето субективно мнение. Когато се мъча да си създам обективен поглед над една ситуация, чета много гледни точки, различни медии, за да си създам моя, пак субективна гледна точка.“

Ани Пападопулу в кадър от сериала

Ани Пападопулу в кадър от сериала
(БНТ)

В сериала, когато медиите се обаждат на героя му, винаги му говорят на Вие. „Хубаво би било, ако може да стане реалност. Трябва да има все пак дистанция между властта и медиите“, коментира Финци.

За героя му Стоян Радев употреби определението „стоманена ръка в копринена ръкавица“. „Неговият персонаж пипа здраво, но деликатно“.

В сериала актьорът Христо Шопов играе шеф на службите. „Той не идва от Москва, да речем. В нашия случай идва от Париж. Бил е френски легионер. Неговият дядо е царски офицер“, разказа режисьорът, за да покаже, че умишлено е бягано от клишето и аналогиите.

Владимир Пенев пък е в ролята на бизнесмен, наричан Оги Боклука. Става въпрос за бизнеса с боклука и сметището, уточни Радев.

„Темата за Държавна сигурност също е засегната, но тя постоянно се релативизира през последните години с нови сили. Сега някои от тези хора са представени като експерти, чиято експертиза е важен ресурс за България. Сложен въпрос. Моят отговор е, че Дарт Вейдър е джедай, а Луцифер е паднал ангел. Никой не се съмнява в тяхната експертиза. Лошото е, че има и тъмна страна“, коментира режисьорът и допълни с усмивка: „Ако някой се припознае и каже: Това съм аз, що се занимате с мене?, ние ще му кажем: Е, айде сега. Гузен – негонен бяга“.

Сред теми, които за силно застъпени в „Четвърта власт“, са още: Какво означава да защитаваш журналистически стандарти? Какви са механизмите на властта да влияе на медиите? Как те правят своя избор? Какво означава да си наясно каква е възможността за манипулация в медийната среда? Каква е ролята на службите? И каква е битката на традиционните с жълтите медии.

„Във всички държави има жълти медии, но разликата е, че в България общественото мнение се формира предимно от жълти медии. Има една много сериозна подмяна през последните между 5 и 10 години на стандартите, с които се работи в медиите и няма сакнция от другата страна, от страна на аудиторията. Това, че жълтото продава, накара повечето печатни издания значително  да променят своята редакционна политика. Във Великобритания има Sun, но той не формира общественото мнение, което правят вестници като Guardian и The Times … В България колажите и монтажите в медиите, измислените интервюта и съобщените като факти лъжи, се превърнаха в някаква основна база на работата в част от тях и видимо се ползват за лична саморазправа с политически или икономически противници или хора, които по различни причини трябва да бъдат компрометирани. Навсякъде по света най-трудно се публикува компрометираща снимка или интервю, защото не може да не са истински. Тук е точно обратното. „, коментира Севда Шишманова.

Като очакване към аудиторията тя коментира,  „че може би най-важното послание на сериала, и заради процесите които изживяваме в момента е, че всеки зрител може да бъде един от Четвъртата власт, защото това е властта на гражданското общество. Медиите са посредник „.

Според Стоян Радев „Четвъртата власт е всъщност властта на аудиторията, която е добре информирана. В момента едни протестиращи групи си общуват от нивото на тяхната информираност. Важно е да се разбере кой какво знае и кой как избира да участва в това което се случва“ .