Сензационни открития направиха археолози по време на разкопките на могилата край село Брестовица, което е част от община “Родопи”. Там продължават интензивните дейности по разкриването на обекта. След откритите два гроба в могилата, е разкрит трети. В него са намерени златни накити.

Гробът е от 1 век след Христа и е на знатна жена от виден тракийски род, за която се предполага, че може да е съпруга на владетел. Ритуалът на нейното погребение е бил с изгаряне. В гроба са намерени дървено сандъче с апликации, две бронзови ключалки с формата на божество и закопчалка. В сандъка има и два златни накита от масивно злато – брошка с филиграм и касетъчен емайл със запазена златна игла на обратната страна на брошката.

zlato mogila brestovica 002

Вторият накит представлява висулка за захващане на коса – вид шнола, която има формата на полусфера и е украсена със златни топчета. В гроба са намерени и три стъклени балсамария, в които са се съхранявали парфюми и благовонни масла. Намерена е и бронзова патера – съд за баня с дръжки.

Проучването на Памук могила продължава, като вече повече от половината е разкрита. Кметът на община „Родопи” Пламен Спасов е осигурил багер, който всекидневно извършва дейности по разкриването. Осигурена е и охрана, за да се гарантира сигурността на археолозите и откритите антики.