Има един стар виц, че който не става за друго става критик – в смисъл да пишеш за книги, музика, кино и прочее. Е добре, макар презрян – писането си е занаят и ще си кажем мнението.

Кандидат на България на песенния фестивал „Евровизия 2017“ страда за пореден път от творческа немощ. Песента е приятна, но не е нещо завладяващо, не е нещо което си тананикаш (освен ако не ти го пускат една седмица по дузина пъти на ден), а Евровизия е именно конкурс за шлагерна песен.

Преди години немците осъзнаха този проблем и направиха нещо като реалити, на което избраха Лена – симпатично младо момиче с не особено добра певческа техника, но тя спечели конкурса през 2010 г. с вдъхновеното си изпълнение на песента Сателит.

През 2006 година Лорди шашнаха всички пуритани с хард-рок парче, което можеш да си тананикаш (нещо като нов Алис Купър или Ей Си Ди Си). Това показа за пореден път, че публиката обича готиния звук без значение от етикетите.

През 2004 година Руслана покори всички с Wild Dances и песента се въртя месеци дори по българските радио станции. Сигурен съм, че и сега можете да си я затананикате само да чуете няколко акорда. През 2009-а година Александър Рибак от Норвегия танцуваше с цигулката и пееше вдъхновено песента си. Трябва да си обаятелен, с хубава песен и приятна хореография. Нужна е харизма.

По въпроса за хитовете си спомням едно интервю на една от ярките поп звезди на Франция от 20 век – Ванеса Паради, която каза в едно интервю, че хит се прави с глас и чар. Това е рецептата за хит – приятна песен, която е изпята вдъхновено, а в случая с Евровизия трябва да представиш нещо ново и забавно, ако ще и да си мъж с брада облечен в рокля. За жалост песента на Кристиян Костов е далеч от рецептата.

Желаем успех на младото момче, но оставаме скептични в шансовете дори за челно класиране. А за това как се печели Евровизия можете да си припомните чрез видео клип в края на материала.

 

Във видеото по-долу е събран букет от песните спечелили конкурса Евровизия през последните 16 години. Сами можете да прецените има ли място баладата на Кристиян Костов като седемнадесета в списъка или не.

* Снимката на Кристиян Костов е предоставена от официалния сайт на Евровизия.