Резултатите от инициативата „Забавно лятно четене“ на Az-deteto.bg и Столична библиотека показаха, че за втора поредна година Русе е най-четящият град в България. Дунавският град е начело с над 20%, следван в класацията от Пловдив, който обаче е далече назад с 6%. На трето и четвърто място са класирани Пазарджик и София с по 5%.

СОУ „Христо Ботев“ от Русе и ОМГ „Академик Кирил Попов“ от Пловдив си разделят и второто място в класацията за най-четящо училище, където приза се печели от СОУ „Александър Иванов – Чапай“ от град Белово. От същия град е и най-четящото дете – 13-годишната Вяра Младенова.

Най-активният читател на „Забавно лятно четене“ е десет годишната Поля Какалова от Благоевград, а първокласникът с най-много прочетени книги е Ива Андреева от Видин. Приза за най-интересен коментар за книга получава Йоана Симова (12 г.) от град Пазарджик.

Най-любимата приказка на децата през лято 2013 е „Грозното патенце“.

За инициативата „Забавно лятно четене“

Инициативата се провежда в рамките на летните месеци от юни до септември и обхваща цялата страна. Целта, която си поставя кампанията е да заинтригува малките читатели и да ги насърчи сами да търсят книги и да четат през лятото. За улеснение децата получават списъци със задължителната литература за ученици от 1-ви до 7-ми клас, както и допълнително препоръчани книги.

В специално създаден електронен дневник всяко дете вписва прочетените книги и отговаря на въпроси относно съдържанието на книгата. Чрез онлайн читателския дневник през септември се определя най-четящия град, най-четящото училище, най-четящото дете и най-четената детска книга. Най-четящи градове за 2011 г. и за 2012 г. са съответно София и Русе.

Партньори са ЧЕЗ България, „Софарма АД“, „УНИЦЕФ“, Министерство на образованието,младежта и науката, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечна асоциация, Глобални библиотеки и издателствата „Ентусиаст“, „Сиела“, „ПАН“, „БГ Книга“, „Инфодар“ и „Фют“.