„Румцайс“ по Вацлав Чтвъртек е най-новото детско заглавие в афиша на ДКТ „Иван Димов“ – Хасково. Премиерата беше снощи, съобщава Хасковска Марица. Това е приказка за това как добрият обущар Румцайс се превръща в добрия разбойник Румцайс. С помощта на новите си приятели Водният дух, Самовилите и Славейчето, той побеждава княза Хумпа и неговите стражари.

Драматизацията и постановката са на Ева Кьосовска, сценографията и куклите – на Виржиния Петкова, а музиката – на Нели Лазарова. Приказните герои се играят от актьорите Петър Влайков, Силвия Предова, Димитър Атанасов – Шърата и Катя Бръмбарова.

Това е една приказка, в която справедливостта побеждава и всеки получава това, което заслужава, коментира режисьорът Ева Кьосовска. „Румцайс“ бе любима моя книжка от детството. Предизвикателството за мен бе свързано с това, че тя е доста голяма като обем, всички сцени са страшно интересни, а аз трябваше да създам драматургичен текст за 50-минутна пиеска. Много се забавлявахме с екипа, вече мина предпремиерното представление, децата го харесаха, добави Кьосовска. За пловдивчанката това е втора постановка в Хасково, след „Принцесата и свинарят“, която продължава да се играе с голям успех трети сезон.

Темата за справедливостта засяга и децата, и техните родители. Поуката е, че още от малък, всеки трябва да се учи да отстоява правата си, да се бори, ако почувства неправда. Не бива да сме прекалено послушни, каза още Ева Кьосовска.

Децата са нашите учители. Всеки път много се вълнувам, когато застана пред тях, както и когато започваме нещо ново, коментира от своя страна Силвия Предова. В пиеската тя играе две роли – на Водния дух и на стражар.

С куклата на Румцайс е Петър Влайков. Моят герой е трудолюбив обикновен човек, който е различен от останалите с това, че не търпи несправедливости. Вярвам, че малчуганите ще го обикнат, каза той.
„Румцайс“ ще се играе и в неделя, от 11 часа, на Камерната сцена на театъра.

сн. Марица