След като на прочутата надуваема свиня, която съпътства концертите на Роджър Уотърс се появи и звездата на Давид, няколко ционистки* организации го обвиниха, че мрази евреите. Така ще да е, няма какво друго да казва …

За свинята на концертите на Роджър Уотърс

Тя присъства постоянно на неговите концерти и е носител на важни политически и културни послания. През годините изменя своя дизайн (вижте галерията по-долу), а и се сменят посланията върху нея. Непосредствено над „звездата на Давид“ се вижда символа на корпорацията Шел и иронично-закачливия надпис „всичко ще бъде наред“, който препраща към проблемите с глобалното затопляне, замърсяването на океаните и не на последно място към проблемите с Мексиканския залив, където разливите от петролните платформи не отдавна почти унищожиха живота на територия колкото Европейския съюз.

На прочутата свиня се появяват религиозни, културни, политически послания, за проблеми на които прочутия музикант желае да бъде обърнато внимание (само в малката подборка от снимки можете да видите името на американския президент Обама, символа на комунистическия СССР, и какво ли още не). И успява, за радост. Кой знае, може в края на месец август, на концерта в България там някъде да се появи и надпис #дансwithme?

Официалната позиция на Роджър Уотърс

През месец март тази година, легендарният член на Пинк Флойд призова към културен бойкот на страната Израел, заради отношението към палестинците в нея и в окупираните територии. Припомням, че за да се справи с вълната от самоубийствени атентати в началото на този век, Израел издигна стена по-внушителна от Берлинската, но също толкова ефективна, между своите и автономните палестински територии.

Господин Уотърс допълва: „мисля, че същият тип бойкот, който беше приложен срещу режима на расова сегрегация в ЮАР е най-ефективното решение, защото израелското правителство също осъществява расова сегрегация в Израел, в окупираните територии и навсякъде другаде, където реши“.

В какво обвиняват Роджър Уотърс?

Ръководител на център за толерантност на името на Самуел Визентал, за толерантност – Раби Купър, обвинява Уотърс в саботаж на мира в Близкия изток: „С отвратителната си проява Роджър Уотърс го заявява пределно ясно – забравете за Израел, хич да не ви интересува мирът в Близкия Изток“.

Негов почитател пък заявява: „Отидох на концерта, защото много харесвам музиката му, без никаква връзка с политическите му убеждения спрямо Израел. Забавлявах се много, докато не забелязах Давидовата звезда върху прасето.

Това беше единственият религиозно-национален символ, който се появи редом до символи на фашизма и други форми на диктатура и потисничество. Уотърс прекрачи границата с това антисемитско послание, което е извън всякакви негови призиви против войната и враждебността“.

* Какво е ционизъм и за какво се бори? Историческа справка

Ционизма е еврейско фундаменталистко движение, което възниква през 19 век сред европейските еврейски общности. Негова цел е завръщането на евреите в тяхната стара родина – Палестина. Името идва от Сион или Цион – старото име на град Йерусалим, която в еврейската и християнска книжнина се използва като метафора, за земите известни като Палестина, днес намиращи се в Израел, Йордания и Сирия.

Противно на ширещите се заблуди, ционисти са по-малко от половината еврейски общности по света. Противници на ционистките идеи има в самата държава Израел, която плод именно на ционисткото движение. Любопитно е, че има стари еврейски общности, от онези които никога не напускат Близкия изток, които почти 70 години след основаването на страната, отказват да я признаят официално и запазват дружеските си отношения с местните араби (палестинци).

Пиша всичко това, за да подчертая, че ционист не е едно и също с евреин, както и това, че официалната политика на държавата Израел не е непременно и мнението на евреите, които живеят в нея. Аналогия – вече месец и половина в България се провеждат масови протести срещу политиката на българското правителство.

И за финал …

Ха сега де. Слага Уотърс звездата на Давид на прасето, значи е антисемит, защото мрази евреите. Е да, ама не – всъщност семити са и арабите и евреите, което сигурно значи, че слагайки звездата Уотърс ги подстрекава да се избиват взаимно. Пък той човека иска да защити и едните и другите от месомелачката на войната, или поне така ми се струва.

Ако сложи логото на МакДоналдс, сигурно ще го обвинят че е против храненето, нещо като анти хомосапиенс – глад или бургери, няма тук или или.

Много сложно излезе това да пишеш за музикалната култура и изкуство. Уж култура, уж изкуство, пък все до политика опираме. Сигурно защото рока по рождение и генезис си е политически ангажиран, а със „Стената“ Пинк Флойд ясно заемат своята позиция и за Втората световна и за отношението на политиците към хората, които мрат в нея.
Вие сте политически ангажиран (господин Уотърс) и слава Богу, че е така!