През есента на тази година София ще се присъедини към списъка с европейски градове, които празнуват театъра чрез НОЩ НА ТЕАТРИТЕ. Форматът на инициативата е с традиции в световната история на театъра и няма аналог в България. Именно по-различното „случване“ я прави достатъчно очаквана и изпълнена с мистичност и споделеност.

На 14-ти септември за няколко часа София ще се превърне в голяма сцена и ще се присъедини към традицията на европейските столици да показва театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на точно определено време.

Първата Нощ на театрите в България е асоцииран член на Европейската нощ на театъра и ще отправи предизвикателство към всички, които обичат театъра не само чрез селекция от представления, но и чрез съпътстваща програма.

Билетите за представленията в Народен театър „Иван Вазов“, Театър „София“, Младежки театър „Николай Бинев“, Национална опера и балет, Малък градски театър „Зад канала“, Театър „Възраждане“, Театрална работилница „Сфумато“, Университетски театър „@лма @лтер“ ще са на преференциални цени. Освен това ще има срещи с актьори и режисьори, както и разходки на „тайни места“ в театрите.

Спектакли също така ще се играят в Червената къща, Студио 5 и Vivacom art hall. На Лятната сцена в Борисовата градина и в парка Заимов ще има уъркшопи, музикални изпълнения и огнено шоу. НАТФИЗ ще представи изложбата „Before vs. Now. Зад кулисите“, a в Cinema city ще „гостува“ проектът National Theatre Live на British Council с представлението „Аудиенцията“ с участието на Хелън Мирън.

В One more cinema актьори ще „отворят“ пощенската кутия с текстове за Нощта на театрите и ще четат приказки. След полунощ Нощта ще продължи със специална клубна програма в избрани столични заведения.

Първи посланици на Нощта на театрите станаха Иво Аръков, Силвия Петкова, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Яна Маринова, Асен Блатечки, Антоний Аргиров. Съвсем скоро към инициативата ще се присъединят и още актуални лица на българския театър.

Очаквайте скоро пълната програма на Нощта на театрите и следете сайта www.theatresnight.org и официалната страницата на инициативата във Фейсбук – https://www.facebook.com/TheatresNight за актуални новини и информация за театрите, локациите и клубовете, които можете да посетите.

Билетите за вечерните представления ще са на цени от 5 до 10лв. и ще бъдат пуснати за продажба след 15-ти август. Външните събития са със свободен достъп.