Жестокият мафиот Джаро от „Под прикритие“ ще бъде добрия Бог в  „Почти представление“ с режисьор Явор Гърдев. Лошият Бог в постановката пък е поверен на актьора Георги Стайков. Пловдивчани ще гледат спектакъла на  9 юли от 21.00 часа в Лятно кино „Орфей”.

Режисьорът Явор Гърдев представи проекта си на пресконференция в Община Пловдив заедно с актьорите в двете главни роли, както и продуцентът Асения Панова-Стайкова. Спектакълът е копродукция на продуцентска къща „Bright Light Entertainment“ и Младежки театър „Николай Бинев”.

Автор на „Почти представление“ е Итън Коен е от звездното дуо братя Коен – Итън Коен, носител на четири Оскара и девет номинации за Оскар. По нищо не му отстъпва и самият Явор Гърдев, който  блесна с предишното си представление „Хамлет“ и обра 4 награди „Аскеер“. Новият му проект е също така амбициозен, тъй като засяга вечните въпроси, които вълнуват човечеството. В същото време кореспондира с напрегната политическа обстановка и протестите в страната.

„Ние не сме „Комиците“, това е сигурно, но Явор ни подшушна кои реални образи да загатнем в нашите роли“, натопи го веднага Георги Стайков,  за когото това е първа роля на нашата сцена след 22-годишно отсъствие и странстване в Швейцария. Издаде още, че при работата в Явор Гърдев нямаш право на проба-грешка.  Категоричното „не“ въобще не го пестял при подобни фриволности и предложения. Режисьорът обаче си навлече укорително поглеждане от Стайков, след като увлечен в разсъжденията върху проекта си, почти целия сюжет и как накрая актьорите свалят перуките, с които са. Стайков се сблъсква и с още една трудност – продуцентката на спектакъла всъщност е неговата съпруга. „С нея сме стари гаджета от университета и по-късно пак се събрахме. Сега ако няма глас да говори, то е защото вчера много ми викаше“, пошегува се той.

Предизвикателството пред Михаил Билалов пък било т. нар. стендъп комеди. „Преди 20 години съм играл подобна роля в „Училище за шутове“, призна той. С гордост отбеляза, че идването в Пловдив винаги е било изключително личен момент, тъй като баща му Георги Билолчев е играл 15 години в пловдивската Драма.

pochti predstavlenie

„Почти представление“ обединява три едноактни пиеси, изпълнени с черен хумор. В първата център на внимание е Михаил Билолчев, а събитията се въртят около бюрокрацията, която царува в подстъпите преди да попаднеш в Рая или Ада. Второто действие е за Георги Стайков, а един представител на тайните служби от Тексас, който проверява дали може да промени идентичността си. Третата пиеса се казва „Дебат“ и напомня за телевизионно шоу. Нетрадиционният подход е самите актьорите да са неговата публика и на финала един по един да споделят вътрешните си размишления по спора. В тази част двата Бога се срещат и нищо чудно накрая да се наритат здраво.

Почти представление не значи, че времетраенето му ще е половин час и толкова. Стандратно за България ще продължи час и половина, но Коен го е озаглавил така, защото чул възклицание на една недоволна зрителка след премиерата. За разбиранията в САЩ час и половина си било „Почти представление“, обясни Гърдев.