COLD IN DECEMBER е нова хардкор/метълкор банда от Перник. Имат един издаден албум, а в момента работят и по втори.

Събират се в края на 2009, което предопределя и името им: „Името символизира всички трудности, през които сме минали, докато сме заедно. А се събрахме през декември, и понеже всички мразим студа, общо взето се получи нещо като „гадости през декември”.

Феновете на тежката музика в България познават добре COLD IN DECEMBER, но приятната изненада е, че съвсем скоро и феновете в Европа ще могат да ги видят на живо – през септември бандата тръгва на европейско турне. Преди това, обаче, COLD IN DECEMBER ще направят и едно балканско турне, което ще приключи на „НА ТЪМНО FREESTYLE” сцената на SPIRIT of Burgas.

В интервюто по-долу можете да разберете повече за тях, както и защо посланието „Stay awake with us”(Останете будни с нас) се е превърнало в нещо като мото за групата.

Разкажете ни повече за турнето, което ще завършите на „НА ТЪМНО FREESTYLE” сцената на SPIRIT of Burgas?

Турнето ни през юли е балканско и включва пет дати в България и Румъния. Свирим с две банди от Австрия. И двете банди са много надъхани като нас и правят наистина страшна авторска музика, така, че нямаме търпение да тръгнем на път с тях. Едната е Confessions of Pain, които също ще свирят на SPIRIT of Burgas.

А през септември тръгваме на европейско турне „No sleep ‘till December”. За момента турнето има 16 дати, 15 от които са в чужбина – Франция, Италия,  Германия, Швейцария, Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия… На това турне тръгваме сами, ще свирим с местни банди в различните държави.

Как ви приемат феновете на тежката музика извън България? Различават ли се от нашите?

Не, по нищо не се различават. Навсякъде на „тежки“ концерти ходят позитивни, енергични и готини хора, които са дошли да се забавляват. Лошият attitude го има само по интернет форумите май.

В Румъния и Сърбия концертите ни се получиха много добре. Румънците са напълно луди – това ни беше един от най-откачените концерти. Между другото там вокала ни го удари ток и загуби съзнание за момент, така че можем да кажем със сигурност, че румънският ток е по-силен от нашия.

Там дори не искаха да ни пускат да си ходим и ни предлагаха да се преселим да живеем при тях. Според мен просто някакъв тип се опитваше да ни продаде къща 🙂

Ситуацията с музикалната сцена не е много по-различна. В Крайова свирихме в един стар завод, където няколко банди правиха DIY (do it yourself) фестивал. Разказваха ни, че в града не се правят често концерти, което веднага ни напомни за Перник.

А в Сърбия свирихме в един младежки дом, заедно с приятелите ни от Burning Leaf, където се получи чудесен концерт също. Научихме много нови думи на сръбски, които може би не е много прилично да ви казваме в момента.

Нямаме търпение да започнем и европейското турне, за да можем да разкажем повече за феновете из Европа. Но за нас всеки един концерт е важен и винаги даваме всичко от себе си, на 100%. Освен, когато даряваме кръв 🙂

Тежкият миньорски въздух ли ви надъхва да сте толкова упорити и да се занимавате с музика, въпреки че музикалния ни бизнес го няма никакъв, а ъндърграунд сцената се събужда с променлив успех?

Сами се надъхваме. Ние просто обичаме това, което правим. И тъй като взимаме нещата доста сериозно, опитваме са да го правим добре. Свирим само авторска музика и бягаме от клишетата в стила ни, макар да се определяме като „метълкор“.

А за Перник, какво да кажем – градът си е супер, но изобщо не ни харесва това, че нищо интересно не се случва в него… Впрочем, имаме песен, в която се пее за един малък град, в който нищо не се случва и не ти остава друг избор, освен да си губиш времето. Всеки път, когато свирим песента в други градове и всички си мислят, че тя може спокойно да е била писана и за техния град.

На наши флаери и плакати може да видите посланието „Stay awake with us”. То е насочено точно към дълбокия сън, в който се намират доста аспекти от нашата действителност. За това се опитваме да сме будни и да сме активни. Това, че все повече хора се присъединяват към нас, ни радва много!

Балканско турне, SPIRIT of Burgas, европейско турне – какво още предстои пред COLD IN DECEMBER?

Наскоро снимахме клип – този път си имахме режисьор и всичко беше доста по-професионално от първия ни опит с “Bitch,please”. Клипът е към песента „Escape” и е доста социален. В него участва и Китодар Тодоров и други актьори, които харесваме. Кито играе злият доктор, който мъчи, а според режисьора „спасява“ главния герой – нашия вокал. Режисьор на клипа е Никола Барбов, който иначе се занимава с кино и телевизия. Искаме да благодарим от сърце на всички, които направиха този клип възможен и изобщо на всички, които вярват в нас.