Информация:

На 30 октомври от 18:30 часа в галерия за съвременно изкуство „1908“ се открива изложбата на художника Христо Михайлов „Храм на пропорциите“. Творбите в експозицията съчетават жанровете живопис и скулптура и материалите акрил, бронз и месинг.

Коментар:

За творбите, които ще представи на 30 октомври, Христо Михайлов твърди че се е вдъхновил от златно съкровище открито през 70-те години на миналия век във Варненския некропол (най-старото в света). Надяваме се неговото вдъхновение да е създало ефирни форми и радващи окото и духа творби. Ние в petminuti.com сме очаровани от факта, че е избрал именно нещо изящно и древно.

Да се вдъхновяваш от архитектурата на социалистическото минало ни се струва странно и гротесно, а в момента има и такава изложба в София. Полякиня се вдъхновила от полски аналог (в Гданск) на Зона Б18 и Зона Б18 и създала плетен макет на дългото почти километър грозилище.

Явно не само кухнята и рок музиката на поляците е странна.

Повече за Христо Михайлов:

Христо Михайлов е художник, самурай, темплиер, езотерик. Той е роден в Балчик, израства в Казанлък. Завършил е Националната художествена академия „Николай Павлович” през 1989 г. Живее и работи в София. Член е на „Секция 13“ към СБХ. Семеен, има един син.

Работи в различни области – скулптура, приложно изкуство, живопис, графика и концептуално изкуство, където e един от първите в страната, използващ възможностите на лазерите и холограмите за пресъздаване на художествени образи. Проявява се като илюстратор и дизайнер, прави авторски колекции бижута. Използва всякакви материали – дърво, камък, метал, стъкло, маслени, гвашови, витражни и флуоресцентни бои, въже, звук, лазер, холограма, музика и ефектно осветление.

Негови картини и пластики са притежание на колекционери и галерии във Франция, Германия, Холандия, Белгия, Италия, Люксенбург, Англия, Русия, Турция, Япония, САЩ и Канада. В творческата биография на Христо Михайлов има над 100 изложби у нас и в чужбина.

В живота му освен изкуството има и една друга любов – айкидо. Христо Михайлов започва да се занимава с бойни изкуства през 1976 г., като минава през школите на киокушин-кай карате и таекуондо, у-шу и тай-чи чуан, докато през 1987 г. открива призванието си в Айкидо. В момента е носител на 5-ти дан. Участва в създаването на Българска Айкидо Федерация (БАФ), както и на много клубове в цялата страна.