Пловдивската певица Антония Маркова ще направи благотворителен концерт на лятно кино „Орфей“ в четвърък. Това е първият й самостоятелен спеклтакъл в 16-годишната й кариера, но ще бележи нов етап в творчеството й, тъй като намеренията на Антония са да се влее в модерната денс вълна. 

Средствата от продажбата на билети ще са за изграждане на площадка на децата с увреждания от дом – „Олга Скобелева“ – Пловдив, обясни Антония Маркова. В благородното и амбициозно начинания на сцената до нея ще са застанат  гост-изпълнителите Маргарита Хранова, Коцето Калки, струнен квартет “Интро”, Биг Бенд Пловдив, Мюзикхолният театър и балет “Велвет”.

antonia2

По време на шоуто ще представи авторските си песни, както и световни хитове, които са станали ембематични в нейно изпълнение. „Сигурна съм, че ако не изпея „Horchat hai caliptus“ на Ищар всички ще бъдат разочаровани“, смее се лъчезарната изпълнителка. От авторските й парчета ще прозвучат задъжлително „Как ще те обичам“ и „Пясъчно лято“, които имат поп звучене, както и по-рокаджийската Don’t live by the day, баладата „Самота“. „Как ще те обичам’’ e написана специално за нея от композитора Димитър Гетов за фестивала „Бургас и морето 2009’’, на която тя  печели сърцата и обичта на публиката. Още две чисто нови авторски парчета ще имат своята премиера на лятното кино „Орфей“, а плановете й са да продължи развитието си в денс музиката.

antonia3

Напоследък Антония се разкъсва между родния Пловдив и София, тъй като е солистка на представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България. „Не, не, даже и редник не съм, изцяло цивилен ансамбъл е“, бърза да уточни тя. Мъжката му част, разбира се, пеели всички военни маршове, но пък тя разтапяла публиката с „Боянския майстор“ и „Една българска роза“.

Антония започва да пее още на 7-годишна възраст като солистка в детския хор „Калпазански рай” към училище „Стоян Михайловски”, с който са и нейните първи сценични изяви. На 13 годишна възраст започват соловите и участия в национални и международни конкурси и фестивали. В своята кариера  младата  изпълнителка има  завиден  брой  награди  от различни конкурси и фестивали, като например: Гранд При за млад изпълнител от конкурса „Бургас и морето – 2007”,  Гранд При от  Националния конкурс за млади изпълнители „Магията на песента“ – гр. Търговище – 2008 г., награди от конкурс в гр. Сплит – Хърватия и от различни фестивали в България.
През 2009 г. завършва магистратура в Университета по хранителни технологии в родния си град като инженер технолог с две специалности – Технология на вината и Технология на френското сирене с изцяло френско обучение. Паралелно с обучението си в УХТ, специализира поп и джаз пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при Петър Салчев.