Руски пилот на пътнически самолет, вероятно с недостатъчно опит при кацания на натоварени международни летища, предизвика кратка паника в самолета и множество коментари в социалните мрежи и новинарски сайтове, при кацане на 6 юли в Барселона.

При заход за кацане на летище El Prat в Барселона, пилот на руски пътнически самолет вижда пресичащ пистата за кацане аржентински пътнически самолет. Преценявайки че е възможен сблъсък издига самолета и прави нов заход за кацане.

Капитана на всеки самолет има право да пренебрегва указанията на контролната кула на летището, ако прецени че съществува опасност за самолета, така че случката в Барселона не е прецедент. Важно е да се отбележи обаче, че на натоварените летища е обичайна практика самолетите да кацат и излитат през много малки времеви интервали, както и да има рулиращи машини на земята между тях. Съвременните технологии и подобрена организация позволяват да се избягват инциденти.

Кацащи самолети на летището в Барселона

Кацащи самолети на летището в Барселона

Недостатъчната подготовка на пилотите в Русия, както и качеството на поддръжката на експлоатираните от руските авиокомпании самолети, от години предизвикват дебати в специализираните медии. Те са особено активни след катастрофи или действия, като това на пилота на руската авиокомпания. Вижте кратък запис от разминаването на самолетите във видеото по-долу.