Славната някога група „Атлас“ тества дъното за нови дълбини с песента „Лято на екс“. Вместо да си стоят на музикалния „Олимп“, където се изкачиха достойно с песни като „Есен“, „Есенни цветя“, „Играта свърши“, „Не се предавай“, „Капка от любов“ и други, групата от вече не млади музиканти се е прицелила към сърцата на тинейджърки разкъсвани между верността си към силиконовите пайнерки и актуалните момчешки поп групи от САЩ и Европа.

Моля обърнете внимание на следния фрагмент от песента, която си има и други „силни“ моменти.

„От спасителките на плажа си избирам една,
със какаов тен и текила в ръка,  усмихвам се,
а тя с поглед ме изпива сега,
виждам ще е нежна нощта.

В нежната нощ под дъжд от звезди
времето ще спрем аз и ти.
Ще тръгнем по вълните след вятъра аз и ти.“

Музика и аранжимент: П.Писарски и Бл. Зерлиев
Текст: П. Писарски

Ехо, осъзнайте се, изминаха почти 15 години от времето на „Спасители на плажа“, а и „спасителките“ подрусваха силикон по плажовете на Калифорния. Подобни текстове са неуместни, особено за група с традиции, добро име и уважаваща я публика.

Подозирам, че смелост на групата да изпее подобна нелепост дават снимки като тази по-долу, където млади хора (в Своге) се радват да се снимат с музикантите от обичаната група, но едва ли момичета като тези от снимката ще направят „нежна нощта“ на музикантите, които са по-възрастни и от родителите им, нищо че е лято, а по морето алкохола е „приятелски“ цени.

Снимки на група АТЛАС в Своге, Арт Рок Кафе Омбре

Снимки на група АТЛАС в Своге, Арт Рок Кафе Омбре

***

Преди години приятел, който по онова време се изявяваше като продуцент на известна, но изпаднала тогава в криза чалга певица, сподели че сами са писали текстовете на песните, за албума който записаха. Причината била финансова, имали пари само колкото да запишат и издадат албума.

Да, поп музиката все повече прилича на поп-фолк и може да понесе глупави песни, а публиката да прости и музикални грехове като „Лято на екс“, но струва ли си да се опитва? Все пак „Атлас“ не са хубава чалга певица, а и тяхната музика не се слуша с очите на 3-4 чаши твърд алкохол. За това и препоръчвам групата да свали тази песен от порталите за споделяне на музика и дружно да забравим това музикално недоразумение.

Ето един спомен, за това как може да звучи песен за любовта, такива които направиха група „Атлас“ обичана.