Дебютният филм на режисьора Милко Лазаров „Отчуждение“ спечели два приза на 70-тото юбилейно издание на кинофестивала във Венеция – специалната награда „Европа синемас лейбъл“ и наградата за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион.

„Отчуждение“ е първият български филм с премиера на най-стария световен кинофестивал след повече от 20 годинишно прекъсване. Той беше сред 12-те филма, избрани за специалната програма „Венециански дни“ в Седмицата на кинорежисьорите, с които бе номиниран за наградата за дебютен филм „Лъв на бъдещето“.

„Отчуждение“ е продукция на БНТ, а актьорският състав включва имената на Христос Стергиоглу, Ованес Торосян, Китодар Тодоров. Изпълнителен продуцент на филма е Христо Живков, главен оператор е Калоян Божилов, а монтажът е дело на Веселка Кирякова.

„Така не съм се вълнувал много отдавна, не само защото това е личен успех“, сподели Милко Лазаров пред камерата на БНТ минути след награждаването.

„Вижда се, че българското кино е липсвало. Много силно усещам авторитета, който всички ние с този филм успяхме да създадем във Венеция.

Думата, която най-много се употребява за него е, че е много красиво създаден и основната положителна критика е, че е много радикален. Тепърва ще го осмисляме и силно се надявам младите автори да започнат да опитват на такива места.

Убедих се, че няма ниакви рестрикции, няма специална причина българските филми да не бъдат приети. Просто авторите трябва да бъдат по-радикални и да правят нещата така, както ги усещат.“

Късно снощи журито обяви и филма, който спечели голямата награда за дебют – германо-турската копродукция „Къф“ на режисьора Али Айдин.