Дебютният игрален филм на режисьора Милко Лазаров „Отчуждение“ (Alienation) е първият български филм от 20 години насам, който ще направи световната си премиера в рамките на юбилейния 70-и поред международен кинофестивал във Венеция, съобщиха от Българската национална телевизия.

Лентата, продуцирана от БНТ, е селектирана от Асоциацията италианските кинорежисьори и е поканена да участва в седмицата на кинорежисьорите „Венециански дни“ (Giornate degli Autori) – специалната програма на филмовия фестивал във Венеция, която е основана през 2004 г. и представя творби в аналогична селекция, подобна на Петнайсетдневката на режисьорите в Кан.

Кадър от "Отчуждение" [БНТ]

Кадър от „Отчуждение“
(БНТ)

Във „Венециански дни“ „Отчуждение“ ще бъде представен заедно с 12 филма от цял свят и ще се бори за наградата за дебютен филм „Лъв на бъдещето“, която се присъжда измежду всички дебютни филми в конкурсната програма на фестивала.

На последното, 17-о поред издание на „София Филм Фест“ филмът на Лазаров спечели наградата за най-добър български игрален филм, присъдена му от международно жури.

Отчуждение

Кадър от „Отчуждение“
(БНТ)

След официалната му световна премиера във Венеция, където фестивалът тази година ще се проведе между 28 август и 7 септември, лентата тръгва на фестивална обиколка в редица престижни филмови форуми в света.

„Отчуждение“ разказва за гърка на средна възраст Йоргос (в ролята Христос Стергиоглу), който прекосява българската граница със старомодната си кола. Целта на пристигането му в България е да купи бебе, а багажника на колата си е превърнал в специален тайник, с който да го пренесе. В отдалечена къща в планината той, майката на бебето (Мариана Жикич), нейният глухоням брат (Ованес Торосян) и акушерката чакат детето да се роди, но никой от тях не подозира до какво ще ги доведе това.

Отчуждение

Милко Лазаров, режисьор на „Отчуждение“
Фотограф: Антон Попов (Дневник)

 

Режисьор Милко Лазаров завършва кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Владислав Икономов. Досега е известен като изпълнителен продуцент на известните телевизионни проекти на БНТ като „Великите българи“, както и „Голямото четене“, а в момента преподава и в кинофакултета на НАТФИЗ „Експериментално кино и инсценизация“.

Отчуждение

Кадър от „Отчуждение“
(БНТ)

Сценарист на „Отчуждение“ е Милко Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев, а оператор – Калоян Божилов. Сценографията е дело на Ванина Гелева, а монтажът – на Веселка Кирякова.

Актьорският състав на лентата освен отличения с награда от Кан през 2009 г. и номиниран за „Оскар“ Христос Стергиоглу („Кучешки зъби“) и познатия от „Източни пиеси“ и „Аве“ Ованес Торосян участват още Неда Искренова, Ива Огнянова, Китодар Тодоров и Дора Маркова.