Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на културата д-р Петър Стоянович, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и кметът на Самоков Владимир Георгиев бяха първите посетители на реставрираната антична крепост Цари Мали град, намираща се в самоковското село Белчин.
„Провокирани от неспирния иманярски интерес и сигналите за унищожаването на исторически паметници през 2007 г., започват археологическите проучвания на хълма „Св. Спас“, на който се намира крепостта. Установява се, че римската империя е оставила траен отпечатък по тези земи. Разкриват се основите на крепост и три храма, градени през вековете един върху друг“, заяви ръководителят на археологическите проучвания на обекта Веселин Хаджиангелов.

CariMaliGrad
Строителните работи по реставрацията започват през 2012 г. и едва година по-късно крепостта вече е завършена. Проектът е финансиран от Оперативна програма Регионално развитие и е първият напълно завършен от оста за развитие на туристическата инфраструктура. Общата му стойност е близо 6 000 000 лв. Тежката задача да изпълни реставрационните работи се падна на строителната фирма Главболгарстрой АД.

Цари Мали Град отваря врати за посетители на 20.07.2013 /събота/ със серия от зрелищни възстановки на древни битки и ритуали, различни концерти и забавления за най-малките. Комплексът включва панорамно влакче, което качва туристите от селото до крепостната стена, въжен парк, висящ мост, скулптурна градина, беседки и няколко еко пътеки.
Входът за всички през уикенда е свободен, като началото на възстановките е 10:30 ч.