Днес от 19:00 в Дом на културата „Борис Христов“ (бившия Синдикален дом) предстои откриване на фестивалът „Сцена на кръстопът“.

След 30 години дълго очакване режисьорът Иван Добчев се връща на сцената на Пловдивския театър със спектакъл по романа „Възвишение” на Милен Русков. Книгата е определяна като „българският роман на последните 25 години”, „най-големият езиков експеримент в българската литература”, „джобна енциклопедия на българското възраждане”, „ липсващия български роман, написан 130 години по-късно”. Историята проследява съдбата на бачо Гичо и Асенчо, български национал-революционери от Котел и Жеруна, в авантюрите им с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак.

ИВАН ДОБЧЕВ:

Спектакълът ревизира всички представи за възрожденските маниери и манталитет. Тази ревизия е усвоена от актьорите, които трябваше да започнат да виждат, че това са живи хора, характери, които са били прикривани, замазвани, отмахвани от историята и от коридорите на училищата.

“Възвишение” ни изправя пред тежка и отговорна задача. Интригуваща. Съвременният театър е в много тежка колизия какво да прави със зрителите си. Да ги ухажва ли, да ги обслужва ли, да се свежда ли до тяхното ниво. Или да изтегли зрителите до нещо друго. Да ги възвисява, да ги въвежда в естетика, която не им е позната и привична. Да ги занимава с неща, които не се смилат лесно. Според мен това е достойната позиция.

Режисьор: Иван Добчев
Написано за театър: Александър Секулов и Иван Добчев
Музика: Асен Аврамов
Сценография: Ивайло Николов
Костюми: Ива Гикова
Фотограф: Георги Вачев

Участват: Бойко Кръстанов, Красимир Василев, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков/ Тодор Генов, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева

С помоща на община Пловдив всички спектакли от голямата зала на Драматичен театър Пловдив ще се играят в Дом на културата „Борис Христов“ (бившият Синдикален дом)