След точно един месец, на 8 септември (08,09,2017) по кината у нас излиза новата екранизация на „То“ – една от най-запомнящите се истории в книгите на майстора на тихия ужас и дълбокия размисъл – Стивън Кинг.

От кратките рекламни филмчета става ясно, че подобно на филмът от 1990 година – ще има разлики с книгата. Просто няма как да бъде инак.

Някои разлики с филмът „То“ от 1990 година и книгата

В новият филм шишкото Бен Хаском е дебел. Е, не е точно както аз си представям Камарата, но си е дебел. Това е добре.

Ричи Тозиър е слабовато хлапе с очила, а не един риж Бъди Холи, както бе в предишния филм.

Бевърли Марш е наистина красиво и нахакано момиче, както е и в книгата.

Впечатление прави, че детството на Неудачниците се развива през 80-те години, а не през лятото на 1958 година, в която според романа се случва първият им сблъсък с То. Е, това не се вижда от рекламните клипове, но действието, за вече порасналите неудачници навярно ще се развива в наши дни – през 2017 година. Това е нещо, което трябва да ни изненада, когато отидем в кината.

"ТО" Стивън Кинг, неудачниците

„ТО“ Стивън Кинг, неудачниците

Снимките пък се разглеждат не в албуми, а на прожекционен апарат. Остава да видим и някоя игра „Атари“, макар че едва ли.

Къщата на Нийбълт стрийт е истинска порутина и сякаш наскоро напусната от семейство Адамс, за разлика от книгата, където е просто изоставена къща, която става страшна заради случилото се там и заради това, че при преследването на Ричи и Бил, То превръща в мъртви розата в двора.

В очакване на приключенията на Неудачниците

Както се случва с наистина добрите книги и филми – новата адаптация на чудесния роман на Стивън Кинг ще следва само до някъде историята в книгата и ще предложи свой поглед на описаните събития. Какъв точно – остава да видим след месец. Поне за мен ще бъде интересно как ще представят – в едни вече по-малко консервативни времена – любовният триъгълник между Бил, Бен и Бевърли.