Орфически мистерии ще съберат в Триград хора от близо и далеч. По традиция мистериите ще бъдат в последния уикенд на месец юли. Те ще се открият в събота по обяд с триградски обичай „Напяване на китки” и народно веселие в центъра на селото. При залез слънце ще бъде представен обичая „Хващане на жив огън”. Факелно шествие ще слезе до пещерата „Дяволското гърло”, където ще се извърши жертвоприношение на животно. Ще има кукерски игри и нестинарски танци. Пред входа на пещерата в 21 часа ще започне концерта „Гласове от безкрая”.

В неделя ще бъде даден курбан за здраве, ще се проведе и ритуално посрещане на слънцето.

Новото в празника тази година е, че ще се направи чаршия на занаятите, където гостите на Триград ще могат да се запознаят с местните занаяти и традиции.

За гостите е отпечатана и книжка, която е разпространена безплатно в 1480 български библиотеки. За „Орфическите мистерии“ в Триград се очакват около 3000 гости от страната и чужбина. Още преди месец всички места в хижа Триградски скали са били заети. Гостите на селото могат да нощуват и в местните къщи за гости и хотели. За тези, които предпочитат бивак и спане на палатка под звездите организаторите са отредили терен за къмпинг край реката.

Организатори на тазгодишните „Орфически мистерии“ са Министерството на културата, община Девин, кметство Триград и пещерен клуб „Силивряк”.

С обичая „напояване на китки“ в центъра на село Триград, Смолянско, започват орфическите мистерии.

При залез слънце ще бъде представен обичаят „хващане на жив огън“.
Факелно шествие ще слезе до пещерата Дяволско гърло.

Програмата предвижда още кукерски игри и нестинарски танци.

В ритуалният орфически огън ще бъдат горени магически билки, за да се доближат участниците в Дионисиевите и Орфеевите празненства до усещането за някогашните езически свещенодействия.

Пътят до Триград си струва дори човек да е на диета – ще го нахрани гледката, ако застане на три километра от селото и се обърне с лице към пътя, по който е дошъл в изсеченото между скалите Триградско ждрело. В началото е уникалният пътен знак:  „Еднолентов път с насрещно движение“.

Един-два завоя по-надолу е входът на пещерата Дяволското гърло, в която пък е най-високият подземен водопад на Балканите. Заради грохота на падащата от 60 метра водна маса е и името на пещерата. За да се види част от самия водопад, трябва да се изкачи стълба вътре в пещерата, равняваща се на 20-етажна сграда.

Дяволското гърло е главната сцена на Орфическите мистерии в Триград, които всяко лято събират туристи и любопитни от България и света. Тая година празниците са през последния уикенд на юли и две седмици преди тях леглата в къщите за гости са резервирани. Този път на мистериите пристига и екип на National Geographic, който ще заснеме маскарадните игри за прогонване на злото и молитвата за берекет. Специалната атракция е в събота вечер, когато започва жертвоприношението, а участниците в празника се посвещават в орфическите тайнства. След като се скрие слънцето започва и факелното шествие „С Орфей в Ада“ до Дяволското гърло. Сутринта пък в неделя е чайната церемония с местния мурсалски чай.