След месеци спекулации Би Би Си обяви най-накрая кой ще е новият актьор в ролята на легендарния герой от дългогодишната научнофантастична телевизионна поредица „Д-р Кой“ (Doctor Who). 55-годишният британски актьор Питър Капалди ще бъде 12-ият Повелител на времето от 1963 г. насам, който ще продължи да се впуска непрестанно в приключения.

Доктор Кой, който пътешества във времето със синя телефонна кабина и се бори със същества като Плачещите ангели и Далек, последно бе изпълняван от Мат Смит в продължение на четири години. Последният епизод от миналия сезон с негово участие отбеляза рекорден брой аудитория за BBC America през 2012 г..

Капалди, който е родом от Глазгоу, Шотландия, сподели, че се вълнува да поеме отговорната роля след 30-годишния Смит.

Най-известната роля на Капалди досега е на Малкълм Тъкър – агресивния отговорник за връзките с обществеността на министър-председателя в политическия комедиен сериал на Би Би Си The Thick of It, който имаше и филмова екранизация през 2009 г. с филма In the Loop.

В края на живото предаване, в което бе обявено участието на Капалди, актьорът сподели, че предишният му известен герой Малкълм ще бъде заточен благодарение на доктора, който със сигурност не би се примирил лесно с езика на Малкълм, нито с отношението му към света.

Новият Доктор Кой допълни още, че най-накрая може да си отдъхне за малко, след като новината е вече официална. „За известно време не можех да кажа на дъщеря си, която гледаше в интернет и търсеше какво казват хората за това кой ще бъде Доктор Кой. Беше по-скоро разочарована, че никога не споменават мен“, допълва шотландецът.

Капалди бе и сред фаворитите на британските букмейкъри за ролята, която отдавна е като даденост в популярната британска култура.

Дебютът му като Доктор Кой ще бъде излъчен около Коледа, обявиха още от Би Би Си.