В детските ми години бях очарован от съветския филм „Ну погоди“. Къде защото поредицата нямаше кой знае каква конкуренция (у нас се прожехкираха само български, съветски и филмчета от другите социалистически страни), къде заради наистина много силните сценарий и музика.
Трайно място в детското ми съзнание заемаше именно епизода, в който хитрия добряк Заека и глоповатия, но симпатичен хулиган Вълка си направиха зрелищно преследване по пътищата и новострояща се магистрала.

 

Бе ми направило силно впечатление, че музиката не е обичайната за филмчетата от онова време и място „бля-бля“, а „упадъчня“ но много приятен джаз. Още по-късно научих, че руската „Калинка“ е изпълнена от немски оркестър (разбира се от „нашата“ Германия – ГДР) оргестъра на Гюнтер Голаш (Günter Gollasch).

 

Не знам, а и едва ли ще науча чие е решението да бъде използвана музика именно на този немски оркестър в популярното филмче, но музиката е свежа и на място.

liedderzeit.de

Гюнтер Голаш

Кой е Гюнтер Голаш?Гюнтер Голаш (Günter Gollasch) е роден на 8 март 1923 година и умира на 88 години, на 10 март 2011 година. Той е немски кларинетист, диригент и ръководител на бенд.

Гюнтер Голаш има хиляди записи, за радиото, телевизията и държаваната музикална компания DEFA (Немския аналог на българския Бавкантон) на несъществуващата вече държава източна Германия ГДР. Той има репутацията на отличен кларинетист и е изключително популярен и концертира и ръководи оркестри до дълбока старост, дълго след обединеноето на двете германски държави през 1989 година.