За свободата казват, че е безценна. Бих добавил, че като се абстрахираме от метафизичното и измерение, свободата е доста скъпо удоволствие. Свободата се пази с огради или с много страшни оръжия, за да имат едно на ум противниците ти.

Китайците имат опит със стените, хиляди години са градили стена, за да се пазят от монголците. Двояка работа е стената. От една страна казваш на онзи от вън – стой си там, от друга казваш на тези зад нея „аз те пазя, а ти ме слушай“. От монголците не са се опазили съвсем, но пък стената е свършила своята работа, в момента дори носи пари от туризъм.

А технологиите? Тях или трябва да си ги купиш или да си ги създадеш сам. Купуването обикновено е по-лесно, но върви със зависимостта от този, който я е разработил. Той трябва да ти я поддържа, обновява, а и да те учи как да работиш с нея, особено с новите модели. Когато си ги правиш сам, особено ако не си технически много напреднал се сблъскваш с друг проблем – „дооформете с чук“, както се казваше в един виц от съветско време.

Да си направиш москвич

Във въпросния виц се казваше, че американците се добрали до плановете на съветска атомна подводница, която решили да построят в реални размери, за да открият тайните и. Построили я, но се получил локомотив. Опитали втори път, с други инженери и отново получили локомотив. Свързали се с този, който откраднал плановете и той насочил инженерите към малкия текст в края на плановете – именно думите дооформете с чук.

В съветската страна се справяха добре с копирането на чужди технологии, но имаха сериозни проблеми със своите собствени разработки. В страната за цялата и история няма нито един напълно свой проект за автомобил – нито един. Всичко се крадеше или откупуваше, най-често на старо от запада. Вземаш един бракуван автомобилен завод и започваш да произвеждаш „Запорожец“, „Волга“ или каквото ти е нужно.

Китайски проблем

В Китай са решили да се отърват от операционната система на Майкрософт – Уииндоус (Windows), като я заменят със своя собствена разработка.

Е, твърде силно казано е, че разработката е собствена. Не е по силите на правителството на „работилницата на света“ Китай да създаде добра операционна система. За това и е предвидено да внедрят във всички държавни институции в Китай операционна система, която ще е поредната Линукс дистрибуция.

Предимствата са ясни – спестяват милиарди долари от лицензионни такси, затварят потенциалните „вратички“, които Уиндоус има и от които правителствените агенции на САЩ биха се възползвали. А те биха се възползвали.

Какво е Линукс дистрибуция?

Операционната система Линукс е базов компонент, който може да се надгражда. Вие или поне производителя на дистрибуцията избира кака да изглежда вашия Линукс, добавя няколко стандартни програми и собствен софтуер. Има и „магазин“, от който да сваляте съвместими с вашата дистрибуция програми.

Иначе казано Линукс е основата, която може направите напълно по свой вкус. Това и са решили да направят китайците. Решение за милиарди долари. Също и за милиарди часове мъка, защото няма да мине без „такса обучение“, но пък кой е казал че свободата е евтина или лесно постижима?