Днешния 19 ще остане в историята на Обединеното кралство и Шотландия с това, че шотландците гласувата на референдум да не напуснат съюза си с Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Във връзка с този референдум си струва да се обърне внимание и на разликата между обществата, които са приели съвременната демокрация като част от политическия живот (силата на думите и правото) и онези, които вярват в силата на оръжието. Днес станаха известни резултатите от проведения вчера референдум за независимост на Шотландия, а политиците водещи групите на противниците и привържениците на независимостта се поздравиха един друг за кампанията.

Шотландски банкноти.  Източник telegraph.co.uk

Шотландски банкноти.
Източник telegraph.co.uk

Шотландия има своя централна банка, свои пари (шотландския паунд е британски паунд но със свой рисунък, както евро банкнотите на различните страни в Евро зоната), свой парламент и други придобивки на една автономна област. По време на кампанията предхождаща референдума, политиците от Лондон обещаха още по-голяма автономия на Шотландия.

В източната част на Украйна в момента има не примирие, а спиране на огъня между про-руските сепаратисти и войските на Русия от една страна, и правителствените сили и доброволчески батальони на централното правителство на Украйна.

И още за днешния 19 септември

  • Първия полет на същества без крила в съвремието ни. През 1783 година в двореца Версай (Франция) е осъществен първият пробен полет с балон с животни на борда (овен, петел и патица). Полета предшества полета на хора.
  • Триста години по-рано, през 1478 година, Леонардо да Винчи завършва картината си шедьовър
    Мона Лиза.
  • Красотата която бърза да спаси света се е развихрила през 1888 година, когато в град Спа в Белгия, където се провеждат и състезания от Формула едно, е проведен първият конкурс за красота в света.
  • Преди почти сто години, предците ни извършват нещо паметно – през 1918 година, по време на първата световна война, българските войски спират настъплениято на английската армия в битката при Дойран.
  • Изкуството става работа на новата власт и си остава така и до днес. През 1944 година е учреден е Съюз на българските художници (СБХ). Следват множество съюзи на какви ли не хора на изкуството. Институциализацията на изкуството е в ход, следват колективизацията и национализацията.
  • Докато тук се занимаваме с колективизация, в Кан подновяват филмовия фестивал, който заради голямата касапница наречена втора световна война (умишлено е с малка буква) на никого не му е до изкуство.

На днешната дата в края на девети век, през 866 година е роден бъдещия император на Източната римска империя Лъв VI Философ, а тази рубрика е спонсорирана от специалистите в почистване „Клийнито“.