През 622 година, считаният от над 20% от световното население днес за пророк, Мохамед бяга от град Мека към град Медина, за да се спаси от гонения заради вярата си, че е пророк. Не след дълго ще се завърне в родния си град и ще промени историята на голяма част от света.

Повече от 1200 години о-късно, през 1872 година — в българския храм в Истанбул се прочита разпространеното из всички български земи послание на екзарх Антим I срещу схизмата. Отправени са послания и до всички православни църкви. Борбата за църковна независимост от гръцката константинополска патриаршия е в пълен ход.

Пред 1852 година е извършен първия полет с управляем въздушен кораб (балоните са неуправляеми), наречен дирижабъл от французина Анри Жифар.

И още за днешния 24 септември

  • Българи воюват на страната на Австро унгарската империя срещу Османската империя през 1689 година.
  • Русия анексира Грузия през 1801 година. Страната се отделя от наследника на царска Русия, но губи част от територията си през 2008 година, отново завзета от Русия. Както се казва – в Кавказ нищо ново.
  • Звуците в киното се появяват за първи път в Берлин през 1923 година.
  • През 1991 година Nirvana издават албумът си Nevermind, за да променят музикалната история.
  • Сръбският диктатор Слободан Милошевич губи президентските избори през 2000 година, за да се изправи по-късно пред международния съд, за да отговаря за войните при разпадането на бившата държава Югославия.