Галерия „Аспект“ открива новия си сезон с изложбата „Много богове“ на Георги Попов, един творец непознат на пловдивската публика, макар и трайно свързан с града. Ценителите на изкуството ще могат да се насладят на произведенията до 19 септември.

След дванадесетгодишно отсъствие през настоящата година художникът се завръща на „авансцената” с няколко изложби: през април в софийската галерия „Париж – Москва”, сега в Пловдив, а през октомври в Германия. Настоящата изложба в „Аспект“ е едно предизвикателство към публиката в града под тепетата да бъде изкушена, да вникне в света на Георги Попов. Но тя е предизвикателство най-вече за самия художник: дълго време далеч от четките и статива, той остава в себе си да узреят теми и емоции, да тлее огън, който да избухне в платна, когато настъпи момента и той е днес и сега в една поредица от четринадесет платна, обединена под името ,,Много Богове’’.

За Георги Попов

Георги Христов Попов е роден в с.Широка лъка през 1961година. Завършва гимназия със специалност сценография, но се занимава предимно с живопис и акварелни техники и похвати. Работи и много активно в областа на дизайна и вътрешното оформление. Женен е за известната актиса Мария Сапунджиева. Художникът има множество изложби в България, между които в галерия ,,Балабанова къща” през 1992г., Фестивален комплекс в гр.Варна, Есенен салон на изкуствата, Съюз на българските художници през 1994г., в Галерия „Леседра” в Националния дворец на културата през 1997г. и галерия „Стълбата” в гр.София през 2001г. Той е представял свои произведения и проекти в Германия, Чехия иМакедония.

,,В картините си се опитвам да изплета една тънка мрежа от отношения-като живота който е обмяна на субстанции,които се подкрепят и подсилват. Един индивид-бил той предмет или лице, е резултат от целия останал свят, той е съвкупност от отношения. Безкрайността от отношения е необхватна. Със своето изкуство търся да сътворя една фиктивна цялост, нещо като бекрайност. Аз тръгвам от природата към духа като изхождайки от пространствени фигури, търся емоционалното”, казва Георги Попов за творчеството си.