Харесвам мелодична музика, която гали ухото, кара краката и ръцете да се движат, а също и такава, която изпълва душата или те кара да се замисляш над хитроумни текстове. Не робувам на определенията (това е еди какъв си засукан джаз, рок, метъл), но по една или друга причина сякаш се гнусях от метъла, където пеенето повече прилича на крещене. Обаче се оказа, че ако човек се съгласи да игнорира изкрещяния (или изръмжан) речитатив или текст, ще открие прекрасна музика.

Реших да представя една от тези интересни групи – Eluveitie (произнася се горе долу като Елвейти /ɛlveɪti/). Това е швейцарска фолк-метъл група, чиято музика може да се определи като „келтски фолк метъл“ (няма измъкване от определенията). Сега сложете и елементите на мелодичен дет метъл и каламбура е пълен.

Малко подробности

Маловажното …
Групата се събира през 2002 година, а първия си мини албум издава през следващата година. Интересно е сътрудничеството им с Nuclear Blast от 2007 година, първият съвместен албум е Slania и се представя повече от добре в класациите на Германия и Швейцария.

Важното …
За тях са характерни и интересни следните факти:
1. Пишат и пеят песните си на мъртвия галски език (както някои се мъчат с латинския). Свирят от душа и сърце, но с майсторлък на фолклорните инструменти на централна Европа.

Името им Eluveitie е названието на галските племена на езика на етруските, поне ако се вярва на първите писмени данни за галските племена на територията на днешна Швейцария.

Дискография, за най-любопитните
Vên (2003) (самиздат – мини албум)
Spirit (2006)
Slania (2008)
Evocation: The Arcane Dominion (2009)
Everything Remains (As It Never Was) (2010)
Helvetios (2012)

За фактологията, авторът си е послужил с информация от Уикипедия