Художници от седем държави ще участват в пленер с благотворителна цел в рамките на Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, чието 17-о издание започва на 1 август във Варна.

Това съобщи днес Веселина Савова – председател на организационния комитет на фестивала. По думите й набраните от пленера средства ще бъдат за реставрация на иконите в храма „Св. Николай“ в крайморския град.

Фестивалът ще продължи до 20 август и на него по традиция ще се представят майстори-занаятчии и артистични творци от цялата страна.

Савова уточни, че през тази година за първи път пред варненската публика ще се представи и майстор на чанове от Велико Търново. По време на фестивала ще се състои конкурсът за уникати-произведения на изкуството, като председател на професионалното жури, което ще оценява творбите, е художникът Николай Русев.

За първи път в рамките на Панаира тази година предстои да се състои Международен пленер за изящни изкуства. „Организирането на световен форум от такова естество е тежка и отговорна задача. В пленера ще участват изявени художници от Русия, Словения, Сащ, Румъния, Корея, Хърватия, Франция и България. Пленерът ще завърши с благотворителна изложба, която ще бъде открита на 9 август 2012 г. в галерията на Радио Варна от 19 часа”, коментира председателят на „Булгарика”.

Засега в пленера участието си са потвърдили художниците Дъглас Стубер- САЩ, Янез Мухвич- Словения, професор Вячислав Бабияк, Сергей Бендер, Наталия Захарова- Русия, Куанг Сун- Корея, Георге Андрееску, Жана Андрееску- Румъния, Николай Русев, Марина Варенцова-Русева- България, Константин Костов- Хърватия, Камила Лонг- Франция и др. Вероятно ще има и италианско присъствие. Друг изключително сериозен акцент в програмата е Кръглата маса на тема „Църковните изкуства –съхранение и развитие“. Тя е насрочена за 8 август 2012 г. Кръглата маса се организира съвместно с Духовно просветен център към храм „Св. Архангел Михаил“.

Като акцент на форума Савова посочи кръглата маса, посветена на съхранението и развитието на църковните изкуства, която ще е на 16 и 17 август и ще събере заедно свещеници, иконописци, дърворезбари и научни работници.